Un gol misterios a fost detectat în Marea Piramidă din Egipt

Oamenii de știință au descoperit o cavitate, până acum necunoscută, în Marea Piramidă din Gizeh, cea mai veche dintre cele Șapte Minuni ale Lumii.

Nu se știe încă nimic despre acest ”mare gol” din interiorul piramidei sau dacă găzduiește ceva înăuntru, cercetătorii negăsind încă o cale de acces spre acesta.

Oamenii de știință francezi și japonezi au făcut anunțul descoperirii după doi ani de studiu. Ei au folosit o tehnică numită muografie, care monitorizează schimbările de densitate din interiorul structurilor mari din piatră.

Marea Piramidă, sau Piramida lui Kheops, a fost construită între 2509 și 2483 înaintea erei noastre. Are 140 de metri înălțime și este cea mai mare structură din platoul Gizeh, din apropierea capitalei egiptene Cairo.

Noua cavitate este localizată deasupra Marii Galerii, având dimensiuni similare cu aceasta: 47 de metri lungime și 8 metri înălțime.

”Nu știm dacă acest mare gol este orizontal sau înclinat și nu știm dacă reprezintă o cameră sau mai multe”, a spus Mehdi Tayoubi, de la Institutul HIP, Paris, adăugând: ”Suntem siguri că este un gol acolo. Este o descoperire importantă, mai ales că nu apare în nicio teorie legată de Marea Piramidă”.

Este prima mare descoperire făcută în interiorul Piramidei lui Kheops din ultimul secol, însă, există deja mult scepticism în jurul acesteia.

”Ar putea fi un spațiu lăsat de constructorii piramidei pentru a proteja acoperișul îngust al marii galerii de greutatea piramidei”, a spus Mark Lehner, un renumit arheolog american, pentru BBC.

”În acest moment este o anomalie. Așteptăm mai multe date, mai ales că nu mai putem să facem cercetări în interiorul piramidei ca pe vremea egiptologului Howard Vyse, care și-a croit drum în monument prin explozii de praf de pușcă, la începutul secolului al XIX-lea”, a adăugat acesta.

Se pare că oamenii de știință vor folosi un robot, care poate intra pe o gaură de doar 3 centimetri, pentru a explora cavitatea misterioasă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.