Un documentar a doborât toate recordurile de audiență în mediul online

documentar
Jurnalista explică ce a determinat-o să realizeze documentarul Captură Youtube

În timp ce artiști cunoscuți din întreaga lume strâng pe platforma Youtube zeci de milioane de vizualizări datorită pieselor, o jurnalistă din China a reușit să doboare toate recordurile de audiență pe un site cu un documentar.

În doar 24 de ore, documentarul „Under the Dome/Sub Dom”, realizat de către jurnalista Chai Jing și difuzat pe un site asemănător Youtube-ului, a strâns peste 155 de milioane de vizualizări și este deja comparat cu „Inconvenient Truth”, documentrul câștigător al unui premiu Oscar, cu care fostul vicepreședinte american Al Gore a adus pentru prima dată în discuție fenomenul încălzirii globale.

Documentarul jurnalistei a fost urcat pe un site chinezesc și în el se încearcă explicarea fenomenului smog care, din punct de vedere științic, denotă o concentrație mărită a poluanților din aer deasupra unei zone dens populată având condiții meteorologice deosebite (de exemplu inversiune termică). În general, smog-ul apare numai în timpul vremii cu vânt slab.

Smogul clasic este rezultatul arderii carbunilor si este un amestec de fum si dioxid de sulf. Smogul fotochimic este un tip de smog ce include o mixtură de agenți poluati cum sunt ozonul sau VOCs. Acest tip de smog apartine industriei moderne, informează wikipedia.org.

Pentru că numai la începutul anului trecut s-a depășit poluarea atmosferică de 20 de ori față de cât recomandă medicii, foarte mulți copii se nasc cu diverse malformații, iar unul dintre ei este chiar fiica jurnalistei Chai Jing, care s-a născut cu o tumoare benignă.

Doar în 2010, peste 1.2 milioane de persoane au murit din cauza poluării excesive din China, potrivit unui studiu, iar un locuitor din Beijing trăiește cu 5 ani mai puțin decât un locuitor din sudul Chinei, unde industria nu este la fel de prezentă în viața oamenilor, iar aerul este puțin mai curt.

Perdeaua de gaze toxice care apare în urma consumului de cărbune acoperă toate marile orașe din cea mai mre țară asiatică și este vizibilă chiar și din spațiu, iar acest lucru se poate vedea mai ales în luna ianuarie, atunci când centralele termice funcționează la capacitate maximă din cauza temperaturilor foarte scăzute.

În fragmentul de mai jos, jurnalista explică teama pe care a simțit-o atunci când a ieșit din maternitate cu fiica ei de doar câteva zile operată din cauza tumorii și când a conștientizat efectele poluării și a hotârât să realizeze un documentar pentru a trage un semnal de alarmă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

output_Hh9RjX

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.