Diamant albastru foarte rar, descoperit în Africa

diamant
Diamantul a fost descoperit în luna ianuarie 2014 / Foto: www.petradiamonds.com

Un diamant albastru foarte rar a fost descoperit în mina Cullinan din Africa de Sud, relatează BBC. Diamantul excepțional are 29,6 carate și ar putea fi vândut pentru o sumă impresionantă.

Piatra prețioasă a fost găsită în mina Cullinan (la 40 de kilometri de capitala Pretoria), unde desfășoară operațiuni compania Petra Diamonds.

Un diamant albastru asemănător, de 25,5 carate, descoperit tot de Petra Diamonds, s-a vândut în 2013 cu 16,9 milioane de dolari. Experții se așteaptă ca noul diamant să fie vândut și el pentru o sumă de bani foarte mare.

„Diamantul are o culoare albastră vie, alături de o saturație, un ton și o claritate excepționale”, a anunțat compania, care operează și în Botswana și în Tanzania.

diamant_00
Diamantul de 29,6 carate / Foto: www.petradiamonds.com

De-a lungul timpului, mina Cullinan a produs sute de pietre prețioase de mari dimensiuni, fiind faimoasă mai ales pentru diamantele sale albastre – printre cele mai rare din lume.

Un alt diamant de culoare albastră de la mina Cullinan a fost vândut la licitație cu 10,8 milioane de dolari în anul 2012, stabilind un record mondial pentru valoarea pe carat (unitate de măsură pentru masa pietrelor prețioase, egală cu 0,2 grame) a unui diamant.

diamant_01
Diamantul descoperit în luna ianuarie / Foto: www.petradiamonds.com

În 1905, renumitul diamant albastru „Steaua Africii”, al doilea cel mai mare diamant din lume, a fost descoperit tot la mina Cullinan. Diamantul în formă de pară de 530 de carate i-a fost oferit regelui Edward al VII-lea al Marii Britanii, aflându-se acum printre bijuteriile Coroanei Britanice.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.