Un cosmolog explică de ce nu există viață după moarte și de ce oamenii trebuie să renunțe la amăgiri

înger
Foto: MabelAmber / pixabay.com

Într-un articol publicat pe blogul „Scientific American”, una dintre cele mai cunoscute reviste americane de popularizare științifică, fizicianul Sean M. Carroll explică de existența vieții după moarte este incompatibilă cu tot ceea ce știm despre Univers și despre felul în care funcționează lumea.

Fizician și cosmolog, Sean Carroll și-a obținut doctoratul la Havard în 1993. Este specializat în energie întunecată, predă la Institutul de Tehnologie din California și a apărut în mai multe emisiuni de popularizare științifică de la posturile de televiziune History Channel și Science Channel.

„Mulți oameni din lume cred într-o formă de existență a sufletului individual după moarte”, arată Carroll, și menționează că întrebarea privind viața după moarte este una dintre cele mai importante pe care și le-a pus omenirea. „Dacă știința are ceva de spus referitor la această întrebare, atunci cu toții ar trebui să fim interesați să o ascultăm”, continuă el în articolul din „Scientific American”.

Potrivit cercetătorului, ideea că o formă a sufletului individual supraviețuiește după moarte este total incompatibilă cu alte lucruri pe care le cunoaștem despre felul în care funcționează lumea.

„Opiniile care susțin că o formă a conștiinței continuă să existe după ce corpurile noastre mor și se descompun în atomii care l-au alcătuit se lovesc de un obstacol uriaș, insurmontabil: legile fizicii care guvernează viața de zi cu zi sunt complet înțelese și este imposibil ca aceste legi să permită ca informația stocată în creierele noastre să supraviețuiască după ce murim. Dacă susții că o parte a sufletului persistă dincolo de moarte, din ce particule este făcut acest suflet? Ce forțe îl țin împreună? Cum interacționează cu materia obișnuită?”, se întreabă Sean M. Carroll în articol.

„Nimeni dintre susținătorii vieții după moarte nu încearcă să depună efortul de a explica felul în care fizica de bază referitoare la atomi și la electroni ar trebui să fie modificată pentru ca acest lucru să fie posibil. Dacă am încerca, absurditatea fundamentală a acestei sarcini ar fi imediat evidentă”, continuă cosmologul.

„Chiar dacă nu cred că ființele umane sunt „simple” colecții de atomi care evoluează și

sean carroll fizician
Sean Carroll. Foto: Sgerbic (Wikimedia Commons)

interacționează potrivit legilor Modelului Standard al particulelor, cei mai mulți oameni ar admite că atomii fac parte din noi. Dacă într-adevăr nu mai există nimic în afară de atomi și de forțele cunoscute, atunci este evident că este imposibil ca sufletul să supraviețuiască după moarte”, continuă el.

“La modul general, când cei mai mulți oameni se gândesc la un suflet imaterial care supraviețuiește după moarte, ei se gândesc la un fel de „grăunte” de energie spirituală care locuiește în apropiere de creierul nostru (…) Întrebările sunt următoarele: ce formă ia acea energie spirituală și cum interacționează ea cu atomii noștri obișnuiți? Ar fi nevoie de legi ale fizicii dramatic diferite. Potrivit teoriei câmpului cuantic, nu pot să existe noi „particule spirituale” și „forțe spirituale” care interacționează cu atomii noștri obișnuiți deoarece ar fi trebuit să îi fi detectat în timpul experimentelor. Ar trebui să postulăm o realitate complet nouă care ar fi guvernată de reguli foarte diferite de cele pe care le cunoaștem”.

„Odată ce începem să ne punem întrebări, este clar că trebuie să facem o alegere: fie aruncăm la gunoi tot ceea ce credem că am învățat despre fizica modernă, fie nu credem în relatările religioase / mărturiile îndoielnice / amăgirea care îi fac pe oameni să creadă în posibilitatea vieții după moarte”, mai arată Carroll în articolul său.

Din punct de vedere biologic lucrurile stau la fel, consideră cercetătorul: „Aminoacizii și proteinele nu au un suflet care să existe după moarte. Dar virușii și bacteriile? Unde anume de-a lungul evoluției ar fi dezvoltat organismele un suflet imaterial și nemuritor? Nu avem de ce să fim agnostici cu privire la idei care sunt total incompatibile cu tot ceea ce știm despre știința modernă. Odată ce am trecut peste refuzul de a da piept cu realitatea putem să trecem la întrebări mai interesante, ca de exemplu cum anume funcționează cu adevărat ființele umane și conștiința”.

Foto: MabelAmber / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.