Un chirurg și-a gravat inițialele pe ficații unor pacienți: „E un caz fără precedent”

simon bramhall
Simon Bramhall. Foto: Captură YouTube / News Today

Simon Bramhall, un chirurg din Marea Britanie, a recunoscut că și-a scris inițialele „SB” pe ficații a doi pacienți în timpul operațiilor, relatează „The Guardian”.

Simon Bramhall este un chirurg celebru din Marea Britanie, specializat în chirurgia ficatului, a splinei și a pancreasului. El a devenit foarte cunoscut după ce, în anul 2010, a făcut un transplant de ficat dificil, organul respectiv fiind „salvat” dintr-o aeronavă care se prăbușise și care luase foc.

Chirurgul a folosit un laser care funcționează cu gazul argon pentru a-și scrie inițialele pe ficații celor 2 pacienți în timp ce aceștia se aflau sub anestezie. Urmele lăsate nu împiedicau funcționarea organelor.

În vârstă de 53 de ani, chirurgul a fost suspendat prima dată în anul 2013, după un coleg de la Spitalul Queen Elizabeth din Birmingham a observat inițialele „SB” pe organul unui fost pacient al lui Bramhall în timpul unei operații ulterioare.

Acum, Simon Bramhall a recunoscut în fața instanței că a comis aceste fapte în februarie și în august 2013 și urmează să primeasă o sentință pe 12 ianuarie.

„Vorbim de un pacient, nu de o carte cu autograf”, a declarat Joyce Robins, o reprezentantă a pacienților.

Procurorul Tony Badenoch a declarat în instanță că „este un caz neobișnuit și complex”. „Din ce am putut stabili până acum, este un caz fără precedent în dreptul penal”, a mai spus el.

„Faptul că medicul a pledat vinovat reprezintă acceptul său că ceea ce a făcut nu a fost doar greșit din punct de vedere etic, ci și o faptă penală. Scrierea inițialelor pe ficatul pacientului nu a fost un act izolat, ci s-a întâmplat de două ori. Actul necesita concentrare și a fost făcut în prezența colegilor săi”, a mai explicat procurorul.

„A fost o aplicare intenționată a forței asupra pacienților în timp ce aceștia se aflau sub anestezie. Fapta sa a fost un act intenționat și conșient”, a completat Badenoch.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.