Un celebru ghid culinar franțuzesc a făcut primul top al restaurantelor din România

Primul top al restaurantelor din România. Foto: Pixabay

Prima ediție pentru România a ghidului internațional Gault et Millau va fi lansată la mijlocul lunii mai, urmând ca francezii să facă și primul clasament al restaurantelor din România.

Francezii au ales pentru primul ghid dedicat României 141 de restaurante din București, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu, iar selecția a avut loc între noiembrie anul trecut și aprilie anul acesta, în proces fiind implicați 14 evaluatori din țară și străinătate.

Este pentru prima oară când în România se va face un clasament al restaurantelor, pe baza unor principii comune, care sunt folosite în sistemul Gault et Millau din Franța, Polonia, Australia, Canada sau Japonia.

”Restaurantele din România vor deveni mai vizibile”, crede Stefan Mortici, co-președintele Gault et Millau România, adăugând: ”Vor fi conectate la tot ce se întâmplă astăzi în lumea gourmet”.

Ghidul oferă note de la 1 la 20 restaurantelor, 20 fiind nota maximă, și doar restaurantele care primesc cel puțin 10 puncte sunt incluse în top. Restaurantele primesc și șepci de chef, pe baza scorului obținut, numărul maxim fiind de cinci.

Jurnaliștii culinari Henri Gault și Christian Millau au înființat ghidul în urmă cu 50 de ani, în Franța, iar astăzi este prezent în peste 30 de țări pe șase continente.

Evaluarea este compusă, în proporție de aproape 70 la sută, de calitatea meniului, în timp ce servirea, atmosfera, designul și raportul calitate preț cântăresc în jur de 30 la sută din nota primită de restaurant.

Ghidul dedicat României va cuprinde 90 de restaurante și alte 51 de stabilimente care oferă o atmosferă mai relaxată sau mai accesibilă. Acestea sunt evaluate, însă nu primesc puncte sau șepci de bucătar, fiind cuprinse într-o categorie specială a ghidului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.