Un bătrân în vârstă de 96 de ani a salvat o femeie de la moarte: „Este impresionant”

henry heimlich
Medicul Henry Heimlich își explică tehnica de salvare în anii '70. Foto: Captură YouTube

Medicul american Henry Heimlich, cel care a inventat manevra prin care sunt salvate persoanele care se îneacă, a salvat o femeie chiar prin metoda care îi poartă numele, relatează BBC.

Medicul, ajuns la vârsta de 96 de ani, a folosit tehnica inventată de el însuși pentru a ajuta o femeie care se înecase cu o bucată de carne cu os.

Henry Heimlich a povestit că, de-a lungul vieții, a făcut de multe ori demonstrații, învățându-i pe alții cum să aplice manevra care îi poartă numele, însă până acum nu a fost niciodată pus în situația de a o folosi în caz de urgență.

„Până acum nu am știut cu adevărat dacă pot să o fac”, a relatat el pentru BBC.

Heimlich și alte 8-9 persoane luau cina în centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Deupree House din Cincinnati, SUA. La un moment dat, a văzut că o femeie de la masă se îneca.

„Culoarea pielii ei nu mai era roz”, a povestit el.

Heimlich a întors-o pe femeia în vârstă de 87 de ani în scaun pentru ca spatele ei să fie expus, iar apoi a lovit de 3 ori în abdomenul său pentru a dizloca bucata de mâncare.

„Am făcut manevra de 3 ori, iar o bucată de carne cu os a zburat din gura femeii, care s-a simțit bine apoi”, a mai spus el.

Iată cum se aplică manevra Heimlich:

Angajații centrului rezidențial au venit rapid la masă în momentul în care femeia a început să se înece, dar l-au lăsat pe Henry Heimlich să realizeze manevra.

„Simplul fapt că un om în vârstă de 96 de ani a reușit să facă această manevră este impresionant”, a declarat fiul său, Phil Heimlich, pentru „Cincinnati Inquirer”.

Heimlich, care a inventat tehnica în 1974, înoată și face exerciții în mod regulat. Fiul său a mai povestit că tatăl său întâlnește adesea oameni salvați de metoda lui sau care au salvat pe cineva prin manevra Heimlich.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP 7. Cele mai trăsnite invenții din lume
Capsula de supraviețuire, „casa” în care reziști în caz de cutremur, furtună sau tsunami
Greutatea ideală în funcție de înălțime. Cum se calculează

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.