Un balon românesc, la 36.000 de metri. „Ştiinţă&Tehnică” aduce fotografii de excepție

balon cu heliu stiinta si tehnica

Balonul cu heliu lansat astăzi din inițiativa revistei „Știință&Tehnică” a reușit să ajungă la 36 de kilometri deasupra teritoriului României.

Locul de lansare ales a fost o zonă nelocuită, aflată la 20-30 de kilometri de Buzău. Lansat în această dimineață, în jurul orei 9:00, balonul a ajuns în aproximativ două ore la altitudinea de 35.000 de metri. Pe la ora 11:00 balonul a explodat. Două ore și jumătate mai târziu nacela balonului a fost recuperată din apropierea satului Aguaua din județul Brăila.

Deși nu și-a atins ținta, aceea de a trimite balonul la 40.000 de metri deasupra României, experimentul a dus la obținerea unor fotografii de excepție din stratosferă (strat atmosferic cuprins între 10 şi 50 km), pe care le veți putea vedea în ediția din noiembrie a revistei „Știință&Tehnică”.

Fotografiile s-au întors în nacelă

Balonul cu heliu a înălţat cu el o mică nacelă, în care au fost instalate un aparat foto, o cameră video HD, o cameră video analog, un sistem de telemetrie şi un GPS GSM. Cu ajutorul aparaturii, experimentul a fost transmis live pe site-ul revistei „Ştiinţă&Tehnică”, www.stiintasitehnica.ro.

După ce a atins altitudinea de 36.000 de metri, balonul cu heliu s-a spart, dar aparatura din nacelă a ajuns în siguranţă la sol graţie unei paraşute.

Baloanele de mare altitudine sunt aerostate fără echipaj uman, propulsate cu ajutorul heliului sau al hidrogenului şi care ajung în stratosferă, urcând de obicei la înălţimi cuprinse între 15 şi 35 de km. Cele mai cunoscute baloane de mare altitudine sunt astăzi baloanele meteorologice: lipsite de echipament foto-video, acestea au în schimb la bord staţii de măsurare şi de predicţie a vremii. INMH din România lansează frecvent astfel de baloane, care nu depăşesc însă altitudinea de 15.000 de metri.

Recordul mondial al baloanelor nepilotate de mare altitudine este deţinut de JAXA (Agenţia Spaţială Japoneză) care, în 2003, a reuşit ridicarea balonului BU60-1 la 53.000 m. Pentru a putea compara, un avion de croazieră zboară la o altitudine cuprinsă între 9.000 şi 12.000 m.

CIFRE
Balonul cu heliu „Ştiinţă&Tehnică”

Diametrul balonului la sol: 2m
Rata de ascensiune: 5-6 m/s
Diametru la altitudinea de 40 km: 15m
Masa din nacelă: 1,7 kg