Un arheolog susține că a descoperit casa în care Iisus a copilărit

Un arheolog britanic susține că a descoperit casa în care Iisus și-a petrecut primii ani de viață, pe baza unui text scris în anul 670 e.n.

Profesorul Ken Dark de la Universitatea Reading se bazează pe textului călugărului irlandez Adomnan, „De Locis Sanctis”, în care se vorbește despre faptul că Iisus a trăit câțiva ani într-o casă aflată între două morminte și lângă o biserică.

Structura modestă din piatră și mortar care este amplasată la mijlocul pantei unui deal și care datează din secolul I e.n se crede că este chiar casa în care Iisus a locuit alături de Iosif și de Fecioara Maria în Nazaret.

Textul călugărului irlandez are la bază relatările făcute în timpul unui pelerinaj la Nazaret de către episcopul franciscan Arculf și vorbeşte despre o biserică „în care, odată, se afla căminul în care Iisus a fost crescut în primii lui ani de viaţă”.

Profesorul care a scris despre acest fapt inedit în jurnalul „Biblical Archeology Review” spune că, deși nu are nicio dovadă, nu există niciun motiv bun pentru a crede că acea casă nu a fost cu adevărat casa lui Iisus.

Document Foto: Wikimedia
Document Foto: Wikimedia

În epoca bizatină, ruinele casei au fost încorporate în structura unei biserici, iar profesorul susține că cei care au făcut construcția au considerat că locuința avea o mare importanță, așa că trebuia să fie protejată și inclusă în noua biserică.

„Între cele două morminte a fost casa în care Iisus a crescut. De aici derivă numele mai recent al bisericii pe care Adomnan a descris-o, Buna Vestire”, a scris episcopul franciscan Arculf, informează Daily Mail .

Casa a fost descoperită din întâmplare de către un grup de călugăriţe dintr-o veche mănăstire, în anii 1880, iar importanţa descoperirii a fost imediat recunoscută. Autorităţile au ordonat efectuarea unor noi săpături, iar preotul iezuit Henri Senes a făcut iar săpături în 1936.

Din 2006 și până în prezent, arheologii coordonaţi de profesorul Ken Dark au descoperit în acel perimetru fragmente de vase de gătit, un fus şi artefacte din calcar. Obiectele mai sugerează că în acea casă a locuit o familie evreiască, deoarece evreii nu considerau piatra de var ca fiind impură.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

output_Odsky7

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.