Ultima zi de donații pentru Cumințenia Pământului. Câți bani s-au strâns

cumințenia pământului
Foto: Facebook

Astăzi, 30 septembrie, este ultima zi a subscripţiei publice pentru cumpărarea de către stat a statuii Cuminţenia Pământului, realizată de Constantin Brâncuşi. Până azi, din donațiile publicului s-a strâns suma de un milion de euro, informează Digi24.

Guvernul Cioloş spera să strângă din donaţiile publicului 6 milioane de euro.

Moştenitorii familiei Romaşcu au cerut iniţial 20 de milioane de euro, iar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 11 milioane.

Deoarece Ministerul Culturii nu avea fonduri, iar Ministerul de Finanţe a anunțat că oferă numai 5 milioane de euro pentru cumpărarea statuii, fostul ministrul al Culturii, Vlad Alexandrescu, a propus în primăvară inițierea unei campanii prin care publicul să poată dona pentru Cumințenia Pământului pentru a se putea strânge restul de 6 milioane de euro.

Cuminţenia pământului se află în proprietatea moștenitorilor inginerului Gheorghe Romașcu. Acesta a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în 1911. În 2012, familia Romașcu a obţinut retrocedarea drepturilor de proprietate.

Cuminţenia pământului a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de Sărutul și Rugăciunea, această statuie marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”, se arată pe site-ul brancusiealmeu.ro, unde publicul mai poate face donații până astăzi.

Opera de artă este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii. Se crede că pentru corpul statuetei ar fi fost folosit un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnie`res.

“«Cuminţenia pământului»… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”, spunea Brâncuși despre opera de artă.

Sculptura este găzduită în acest moment de către Muzeul Băncii Naţionale a României.

Recomandările editorilor GreatNews:

” Cumințenia Pământului ” își caută cumpărător, după o istorie plină de peripeții

A fost anunțat orașul din România care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021

https://greatnews.ro/romania-va-plati-11-milioane-de-euro-pentru-o-statuie-cumintenia-pamantului-ramane-acasa/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.