Uber a fost interzis într-o țară din Uniunea Europeană

aplicatia uber
Uber și Taxify ar putea fi scoase de pe piață de Guvern Foto: Alexander Torrenegra via Wikimedia Commmons

Un tribunal din Italia a decis că Uber trebuie să-și înceteze activitatea pe întreg teritoriul țării. Potrivit sentinței, dată în favoarea unor companii de taxi, Uber a fost găsită vinovată de faptul că ar fi o firmă de transport și nu respectă legislația în domeniu.

Uber va trebui să-și înceteze activitatea în timp de 10 zile. Dacă își va continua activitatea, Uber riscă să plătească o amendă de 10.000 de euro pentru fiecare zi de funcționare. Decizia nu este definitivă și va fi atacată de reprezentanții Uber.

În România, Uber a obținut o victorie importantă la Cluj. Judecătorii Curții de Apel Cluj au anulat o ordonanță preșidințială care prevedea suspendarea serviciului Uber în Cluj, după ce o asociație locală de taxi a acuzat compania de concurență neloială.

„Curtea apreciază că în raport de obiectul concret al cererii adresate instanţei de judecată, având în vedere probele administrate cu privire la activităţile desfăşurate de către pârâte, nu se poate susţine cu temei că, la nivel de aparenţă a dreptului, acestea au prestat sau prestează activităţi de transport public de persoane fără a deţine autorizaţiile prevăzute de lege aşa încât să poată fi obligate la încetarea respectiv interzicerea acestora în contextul unor practici de concurenţă neloială invocate de reclamantă.

Nu în ultimul rând, reţinând textele legale care definesc activităţile de transport şi transport public, activităţile desfăşurate de pârâte constând în punerea în legătură a unor persoane cu alte persoane pentru satisfacerea unor nevoi economice reciproce privind deplasarea de la A la B nu echivalează cu activităţi de transport sau activităţi de transport public.

Activitatea de a gestiona o platformă tehnologică ce facilitează desfăşurarea de activităţi (economice sau de socializare) nu echivalează cu desfăşurarea efectivă, de către gestionarul platformei, a activităţilor ce se desfăşoară prin intermediul acesteia”, se arată în motivare, potrivit Monitorul de Cluj.

Uber a fost dată în judecată în noiembrie 2016 de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania din Cluj.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.