Turul Franței 2017. Povestea de viață a învingătorului de pe locul doi

Rigoberto Uran. Foto: cyclingtips.com

Chiar dacă nu l-a putut învinge pe Chris Froome, Rigoberto Uran este marea supriză din ediția 2017 a Turului Franței. Puțin știu însă și povestea de viață a columbianului, una care cu siguranță ar putea inspira un film.

Rigoberto s-a născut în 1987, în Columbia. Tatăl său l-a condus spre sport, iar la vârsta de 14 ani, Uran își descoperea marea sa pasiune pentru ciclism.

Entuziasmul tânărului elev pentru acest sport creștea de la o zi la alta, însă la doar două luni după ce a început antrenamentele pe șosea, tatăl lui Rigoberto avea să fie ucis de o gruparea teroristă paramilitară din Columbia.

Cum tatăl era cel care aducea bani în casă, tânărul columbian s-a văzut nevoit să vândă bilete la loterie pentru a-și ajuta familia. Rigoberto nu a renunțat însă la ciclism și la vârsta de 16 ani s-a mutat în al doilea cel mai mare oraș din Columbia, Medellin, pentru a concura pentru echipa Orgullo Paisa.

Sosirea în Europa, dar noi ghinioane

La doar 19 ani, Uran venea alături de compatriotul Marlon Perez Arango în Italia, pentru a concura pentru Team Tenax. La un an după sosirea în Europa s-a mutat la unibet.com și a câștigat un contratimp straniu, Euskal Bizikleta, cursa fiind oprită înainte ca toți sportivii să concureze, din cauza ploii torențiale și a vântului extrem de puternic.

În 2007 vine și prima sa mare victorie, în etapa a opta a Turului Elveției, când a reușit să găsească forța ca, cu circa 800 de metri înainte de final, să se desprindă de un grup de 55 de cicliști și să câștige.

Însă, ghinionul avea să îl pândească din nou. S-a întâmplat la ediția 2007 a Turului Germaniei. Uran era într-o evadare alături de Damiano Cunego (cel care avea să câștige etapa), când a căzut și și-a fracturat ambele coate și încheietura mâinii drepte.

Au urmat însă ani tot mai buni pentru Rigoberto. În 2008 a început să concureze pentru Caisse d’Epargne și a terminat al doilea în Volta a Catalunya și al treilea în prestigioasa cursă clasică de o zi Giro di Lombardia.

2009 a fost primul an în care a concurat în Turul Franței, terminând al 52-lea. În 2010, a fost prezent în Turul Italiei și a terminat al șaptelea Turul Elveției.

Locul doi în Turul Italiei, deși pornise ca număr doi în echipă

În 2011, a ajuns la puternica echipă Sky și a devenit în scurt timp un om de încredere pentru liderul de atunci, Bradley Wiggins. După ce a luat locul 5 atât în frumoasa cursă Liege-Bastogne-Liege, cât și în Volta a Catalunya, Uran venea în Turul Franței pentru a-l susține pe Wiggins. Însă, britanicul avea să cadă în etapa a șaptea, iar Uran devenea liderul echipei. În etapa a 14-a, Uran reușea să ia tricoul alb, cel rezervat celui mai bun tânăr din tur. Însă, avea să piardă și acest tricou. Soarta i-a jucat din nou o festă, iar Rigoberto s-a îmbolnăvit când turul se apropia de final.

În 2012, el a reușit însă să fie cel mai bun tânăr din Turul Italiei și a terminat competiția pe locul 7. 2012 avea însă să aducă și poate cea mai mare reușită din viața tânărului Uran: medalia de argint la Olimpiadă. Când mai erau opt kilometri de parcurs, Uran a plecat într-o evadare alături de kazahul Alexander Vinokourov. La 200 de metri de linia de finiș, Uran, care se afla în față, a privit neinspirat peste umărul său stâng, pentru a vedea dacă urmăritorii se apropie de ei. Vinoukourov, aflat în dreapta lui Uran, a profitat imediat de acest gest și a început sprintul, luându-l prin surprindere pe columbian și câștigând cursa.

În 2013, Uran făcea un formidabil Tur al Italiei. Misiunea sa inițială a fost să îl susțină pe liderul Sky Bradley Wiggins. După etapa a 4-a, Uran era însă deja al doilea în clasamentul general, după ce liderul echipei sale a căzut. Totuși, în etapa a 7-a, Rigoberto a fost nevoit să asculte indicațiile echipei și să îl aștepte pe Wiggins. Uran ocupa locul 10 după etapa a opta, însă în etapa cu numărul 10, prima etapă montană a cursei, Uran a lansat un atac formidabil pe ultima cățărare și a câștigat etapa la 20 de secunde în fața compatriotului Carlos Betancur. Uran ajungea pe trei și era cu o secundă mai bun la general decât liderul echipei sale, Wiggins. Acesta din urmă s-a retras după etapa a 12-a, iar Uran devenea lider de echipă. Uran avea să îl depăsească și pe sportivul de pe locul doi, Cadel Evans, pentru a termina turul pe doi, în urmă lui Vicenzo Nibali.

În sezonul 2014-2015, Uran a concurat pentru Omega Pharma-Quick-Step și a terminat al doilea în turul său preferat, cel al Italiei. În cel al Spaniei s-a văzut sabotat de o bronșită și a abandonat înaintea etapei a 17-a.

În 2016, Uran a venit la Cannondale, iar în 2017 a reușit un formidabil Tur al Franței, pe care l-a terminat pe locul 2, în urma lui Chris Froome, fostul său coleg de la Sky.

(P) Dacă ești pasionat de ciclism, poți profita de reducerile speciale de sezon pe care eMAG la are la biciclete și accesorii. Găsești toate aceste oferte AICI

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.