Turismul românesc e mai nesărat. Majoritatea salinelor turistice vor fi închise

FOTO: salinapraid.ro
FOTO: salinapraid.ro

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a ajuns la concluzia că mai multe saline turistice au probleme de securitate. Potrivit Vocea Vâlcii, compania care administrează salinele, Salrom, a decis să închidă toate punctele turistice pentru o perioadă de 30 de zile, după controalele făcute de inspectorii ISU.

Decizia închiderii salinelor ar avea la bază, în unele cazuri, lipsa celei de-a doua ieșiri, așa cum prevede legea. Însă, din punct de vedere tehnic, dar și financiar, construcția celei de-a doua ieșiri ar fi greu de făcut, cu investiții foarte mari.

Societatea Națională a Sării gestionează șapte saline, dintre care cinci sunt și turistice. Acestea sunt Praid (Harghita), Salina Târgu Ocna (Bacău), Ocnele Mari (Vâlcea), Slănic (Prahova) și Cacica (Suceava).

De altfel, în vara lui 2013, Salina Praid a avut probleme cu un mic incendiu. În jur de 500 de turiști și persoane aflat la tratament au fost evacuate după ce a început să apară fum.

Salvatorii au descoperit că sursa fumului era un mic incendiu care a început într-o galerie părăsită, la două sute de metri de suprafață. Au ars grinzi și planșeul de protecție al galeriei.

Incendiul ar fi pornit din cauza unui scurtcircuit de la o instalație de ventilare a minei. Salina de la Praid e una dintre cele mai importante atracții turistice și pentru străini. Anul acesta au fost peste 500 de mii de vizitatori. Salina de la Praid, aflată la 120 de metri adâncime, are un parc de aventură, un cinema 3D, spații pentru sport, o cafenea, un restaurant, precum și o capelă unde se țin slujbe ortodoxe, reformate și catolice.

Recomandările GreatNews:

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.