Turcia amenință că trimite imigranți în Europa și blochează mai multe proiecte NATO

armata romana
Foto: Laur2ro via Wikimedia Commons

Conflictul diplomatic dintre Turcia și țările europene continuă. Mai multe programe NATO de cooperare cu țări terțe au fost blocate de Ankara. Decizia nu are efecte asupra proiectelor în derulare, însă, de exemplu, poate afecta pe termen lung pregătirea misiunilor din Kosovo.

Conflictul a apărut după ce Germania, Olanda și Austria au interzis miniștilor turci să desfășoare pe teritoriul lor o campanie publică în vederea referendumului din aprilie, care urmărește modificarea constituției din Turcia prin care președintelui să i se acorde mai multă putere.

În această dimineață, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că autoritățile turce pot trimite lunar câte 15.000 de imigranți în Europa.

„Avem un acord de reprimire. Te întreb dacă ai curaj, Europa? Dacă vrei, noi putem să-ți trimitem acei 15.000 de migranți pe care nu-i lăsăm să plece în fiecare lună și să te dăm pe spate. Trebuie să-ți amintești că nu poți să construiești un joc în această regiune împotriva Turciei”, a declarat Soylu, potrivit Hurriyet Daily News.

La începutul lunii, după ce Germania a decis interzicerea unor mitinguri ale susținătorilor președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan a spus că este vorba despre „practici naziste”.

„Practicile voastre nu sunt diferite de cele ale naziștilor. Eu credeam că Germania a renunțat de mult timp. Ne-am înșelat. Voi țineți lecții de democrație, iar apoi împiedicați miniștrii acestei țări să se exprime acolo”, a declarat Erdogan.

Zilele trecute, după ce Olanda a fost atacată cu declarații tăioase de mai mulți lideri de la Ankara, în urma anulării unui miting la Rotterdam, au apărut declarații din partea liderilor UE.

„Oricine vede fascism în Rotterdam, este complet rupt de realitate. Cu toții ne arătăm solidaritatea cu Olanda. Olanda este Europa și astăzi vrea să spun că Europa este Olanda. Un loc pentru libertate și democrație”, a declarat Donald Tusk.

O reacție a venit și de la șeful Comisie Europene, Jean-Claude Junker, care s-a arătat „scandalizat” de comentariile autorităților turce. „Nu voi accepta niciodată această comparație cu regimul nazist și guvernele actuale europene”, a declarat Junker.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.