Tudorel Toader vrea să repatrieze pușcăriașii români din Elveția

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro
Tudorel Toader FOTO: Gov.ro

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că dorește ca deținuții români din închisorile din Elveția, care nu sunt rezidenți permanenți în această țară, să fie trimiși în țară.

Tudorel Toader crede că închisorile din România sunt mai dure decât cele din Elveția, scrie Euronews.

”Aduceți acești oameni la noi. Nu vor mai putea spune acasă că sunt în vacanță, când ei stau la închisoare”, a spus ministrul.

Autoritățile helvete sunt de acord cu propunerea lui Tudorel Toader.

”Există posibilitatea de a transfera deținuții români în România. Este, însă, rar folosită – până acum s-a făcut, în medie, de două ori pe an”, a spus un purtător de cuvânt pentru Departamentul Federal Elvețian pentru Justiție și Poliție.

Majoritatea infractorilor fără reședință din Elveția sunt români.

Sugestia ministrului român al Justiției nu a fost văzută cu ochi buni de organizația Amnesty International: ”Condițiile de detenție din România nu sunt la standardele internaționale”.

Declarația lui Tudorel Toader este absurdă, având în vedere că în urmă cu un an Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că închisorile din România sunt supra-aglomerate, considerându-le ”inumane și degradante”. Țara noastră a avut la dispoziție șase luni pentru a remedia situația, fapt care a dus la eliberarea multor deținuți prin legea recursului compensatoriu.

Tudorel Toader dorește ca deținuții să fie și compensați financiar pentru timpul petrecut după gratii, potrivit unor declarații făcute în urmă cu câteva săptămâni.

Chiar și așa, Tudorel Toader vrea ca statul român să se ocupe de pușcăriașii din Elveția, dând asigurări că închisorile în care vor ajunge aceștia vor fi la standardele impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.