Fără frică. 10 trucuri care transformă alăptarea bebelușului într-o plăcere

zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului
Foto: Robert Whitehead / Danielle & Lilliyan Flickr / Wikimedia Commons

Pentru proaspetele mămici alăptarea bebelușului este una dintre cele mai mari provocări, iar momentul este adesea însoțit de temeri și griji. Însă cu ajutorul câtorva trucuri oricine poate învăța cum să își alăpteze nou-născutul la sân.

În cazul mamelor care nu au suficient lapte la sân, se recomandă folosirea unui lapte praf de calitate, precum cel de AICI.

Iată cele 10 trucuri recomandate de specialiștii parents.com, care vor ușura foarte mult alăptarea bebelușului la sân:

1. Fă rost de o pompă de alăptare de încredere, care are suficient de multă putere. În niciun caz nu lua una folosită deja deoarece o pompă electrică bună are un număr limitat de ore de funcționare a motorului. AICI găsești diferite tipuri de pompe pentru sân, electrice sau manuale.

2. Asigură-te că burta bebelușului o atinge pe a ta, astfel încât să nu fie necesară întoarcerea capului pentru a ajunge la sân. Îndreaptă sânul spre nasul lui, nu spre gură, astfel încât să își ridice capul, să deschidă gura și să apuce bine sânul.

3. Dacă alăptezi în picioare, pune copilul la sân în momentul în care gura lui este complet deschisă. Apasă ferm între umerii lui pentru a-l aduce spre tine. Dacă încă te doare sânul, scoate-l din gura bebelușului și repoziționează copilul.

4. Nu-l apăsa pe copil pe cap. Această mișcare îi va declanșa instinctul de a se opune. În loc să îl apeși pe cap, pune-ți mâna pe ceafa lui și adu-l rapid la sân.

5. Evită suzeta în prima lună. Suzeta contribuie și la reducerea senzației de foame, iar hrănirea corespunzătoare a bebelușului în primele săptămâni de viață este crucială.

6. Întinde-te pe o parte, pune-ți o pernă între genunchi, un braț sub cap și așază bebelușul cu fața spre tine. În acest fel poți să îți odihnești umerii și partea de jos a spatelui. Această poziție este bună în special pentru mamale care au născut prin cezariană sau care suferă de sindromul de tunel carpain. De asemenea, poate fi testată și de mamele care sunt prea epuizate pentru a alăpta în fund.

7. Învață-l să bea și din sticlă de la vârsta de 4-6 săptămâni. Dacă aștepți până la 8 săptămâni riști să refuze sticla.

8. Dacă cel mic adoarme în timpul alăptării, încearcă să îl gâdili ușor pe tălpi, să îl mângâi încet sub bărbie sau să îl atingi ușor cu o cârpă umedă.

9. Nu-ți neglija sânii. Ia măsuri pentru a evita blocarea canalelor mamare (galactofore): evită să pui presiune pe sâni și să dormi pe aceeași parte în fiecare noapte.

10. Folosește o pernă specială de alăptare. Spre deosebire de pernele comune, o pernă de alăptare se mulează pe corpul tău și te ajută să te așezi în poziția de alăptare. Te poate ajuta și dacă ai dureri de spate, de gât sau de umeri.