Triburile izolate din Amazon, observate din satelit

În întreaga lume există încă numeroase triburi care nu au luat contact cu alte civilizații și își trăiesc viața departe de problemele societăților moderne.

Triburile izolate din Amazon sunt din ce în ce mai amenințate de curiozitatea oamenilor moderni care vor să le cunoască obiceiurile și cum trăiesc fără curent electric, internet și alte beneficii ale lumii moderne, iar în scurt timp vor dispărea cu totul aceste civilizații care au preferat să ducă o viață simplă, în care progresele lumii moderne nu le sunt deloc cunoscute.

În Pădurea Amazoniană, zeci de triburi izolate trăiesc în rezervații în Peru și în Brazilia, iar fiecare contact cu lumea civilizată reprezintă un risc major pentru ele.

Cercetătorii au hotărât să afle cum își desfășoară viața aceste triburi prin alte metode decât au făcut-o până acum și au apelat la imagini de înaltă rezoluție de la sateliții WorldView și GeoEve.

Antropologii foloseau până acum cercetarea directă și participativă și vizitau locurile în care se credea că locuiesc triburi izolate, iar efectele erau de multe ori dezastruoase: liniștea oamenilor era perturbată de oamenii veniți din lumea civilizată, iar orice boală cu care ei nu erau familiarizați le putea fi fatală.

Cercetarea participativă a provocat în ultimul timp o conștientizare a acestor situații și rezultate dezastruoase, iar imaginile din satelit reușesc să monitorizeze schimbările demografice ale triburilor amazoniene, fără un efect negativ.

Folosind imagini pe care le-au preluat din sateliți în anii 2006, 2012 și 2013, cercetătorii au observat terenurile cultivate, dar și locuințele acestor populații. În plus, în doar 14 luni, locuitorii unui sat vechi de 20 de ani au defrișat 16 hectare de pădure, iar cei care au condus aceste studii cred că tăietorii de lemne și fermierii moderni sunt foarte aproape de aceste triburi și au contribuit și ei la acele defrișări, informează sciencemag.org.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.