Trei români pleacă în Siberia cu un ARO

ARO
Foto: Pagina de Facebook a expediției

Trei prieteni din Iaşi se pregătesc să plece într-o aventură în care vor parcurge 35.000 de kilometri. Călătoria are ca scop redescoperirea comunităţilor de români deportaţi în Siberia în gulagurile sovietice.

Ştefan Amarandei, Tudor Poşa şi Iulian Ciobănaşu vor să ajungă în capătul celălalt al lumii, în Magadan, Siberia, cu un Aro 243 produs în anul 1992. Scopul aventurii este să redescopere micile comunităţi de români rămase pe teritoriul vast al Siberiei în urma deportărilor forţate făcute în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Aventurierii ieşeni vor parcurge aproape 40.000 de kilometri în expediţia care îi va duce prin Mongolia, Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Rusia. Ştefan Amarandei, proprietarul mașinii, spune că o mare parte din traseu va fi parcursă pe lângă terasamentul de cale ferată şi pe malurile râurilor, deoarece multe dintre vechile drumuri care traversau Siberia nu mai există acum.

ARO_01
Traseul călătoriei în Siberia / Foto: Pagina de Facebook a expediției

Maşina de teren pe care o vor folosi are deja în palmares o expediţie până pe continentul african, care a totalizat 17.324 de kilometri, relatează promotor.ro. Atunci, bătrânul Aro a vizitat Ungaria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Italia, Franţa, Spania, Marocul şi Mauritania.

Pe lângă scopul principal al expediţiei, cei trei ieşeni mai au câteva puncte importante în planul lor: întâlnirea cu puţinii proprietari de Aro din Asia de nord-est, parcurgerea „drumului oaselor”, parcurgerea drumului Baikal Amur Mainline (BAM), vizitarea a cât mai multe situri Unesco, a unor muzee de tehnică civilă şi militară, precum şi tragerea unui semnal de alarmă asupra tendinţei de a scoate din circulaţie şi a distruge vehiculele româneşti.

ARO_00
Foto: Pagina de Facebook a expediției

ARO_02
Ce îi așteaptă pe drum / Foto: Pagina de Facebook a expediției

În timpul călătoriei, băieții vor dormi în maşină sau în cort și se vor hrăni cu mâncare de la conservă, economisind astfel bani pentru benzină.

La sfârşitul expediţiei care va dura 155 de zile, tinerii vor realiza un documentar video cu aventura lor. Cei trei vor să plece la drum în 10 iunie 2014 şi plănuiesc să se întoarcă înapoi în România cinci luni mai târziu, în 10 noiembrie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.