Trei minciuni despre Dacian Cioloș

Dacian Cioloș are un nou proiect politic: România 100
Dacian Cioloș are un nou proiect politic: România 100

Dacian Cioloș, desemnat de Klaus Iohannis să construiască și să conducă noul Guvern al României a încheiat primul rând de consultări cu reprezentanții principalelor formațiuni politice parlamentare.

După ce a fost numit de Iohannis, pe interenet au început să apară tot felul de informații despre Dacian Cioloș, un personaj care până de curând nu prea a fost în atenția presei.

O parte dintre acestea detalii legate de cel care ar putea conduce viitorul Cabinet guvernamental s-au dovedit a fi neadevărate. Iată care sunt acestea:

Dacian Cioloș are cetățenie franceză. „În ultimele zile au circulat comentarii potrivit cărora domnul Dacian Cioloș, Prim ministru desemnat, ar avea cetățenia franceză. Se pare că aceste comentarii se bazează pe textul unui discurs publicat pe site-ul Ambasadei Franței cu ocazia unei recepții, care a avut loc pe 5 martie 2015. Această recepție nu a avut legătură cu domnul Dacian Cioloș, care de altfel nici nu a asistat la ea.

În textul publicat pe site-ul Ambasadei, s-a menționat, printre altele, în versiunea în limba franceză că domnul Dacian Cioloș este «cetățean româno-francez» iar în versiunea în limba română că domnia sa are dublă cetățenie. Această informație a fost eronată. Domnul Dacian Cioloș nu are cetățenie franceză. Acest text a fost șters astăzi de pe site-ul Ambasadei Franței.

Ambasadorul Franței regretă difuzarea unei informații inexacte și utilizarea acesteia cu scopul de a crea controversă. Ambasadorul prezintă scuzele sale cele mai sincere domnului Dacian Cioloș, Prim ministru desemnat de către Președintele României domnul Klaus Iohannis”, este un comunicat trimis de reprezentanții Ambasadei Franței la București.

Dacian Cioloș a fost numit în funcția de premier cu ajutorul unui fost șef de servicii secrete.  Se vehiculează că între Dacian Cioloș și Virgil Ardelean, fostul șef al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, există relații de rudenie și ar fi apropiați. Potrivit lui Ardelean, tatăl lui Cioloș a fost consătean cu el, în arborele genealogic ar exista o legătură foarte îndepărtată între ei, iar fiecare „a mers pe drumul lui”.

Virgil Ardelean și-a dat demisia din fruntea DGIPI în 2006, după ce sirianul Omar Hayssam, acuzat de terorim, a reușit să fugă din țară.

Socrul lui Dacian Cioloș a fost șef în serviciile secrete franceze. De fapt, socrul lui Cioloș a lucrat în jandarmeria franceză și s-a pensionat de la Vamă, cu un grad modest, potrivit evz.ro. De asemenea, s-a mai vehiculat, însă fără nicio dovadă, că soția lui Cioloș ar fi rudă cu un fost ministru de Externe francez și datorită acestui lucru Cioloș ar fi cunoscut ascensiune în Comisia Europeană.

Recomandările editorilor GreatNews 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.