Trei comori descoperite în România cu detectoare de metale

În toamna aceasta, un IT-ist în vârstă de 36 de ani, Daniel Georgiu, a descoperit în apropiere de Bistrița un topor de bronz, care datează din Epoca Bronzului (1500 – 1600 înainte de Hristos).

În vară, arheologul amator, alături de un prieten, a descoperit cu un detector de metale nouă obiecte ce datează din Perioada Medievală. Cântăresc aproximativ 16,5 kilograme și ar reprezenta un set de masă, format din farfurii de mai multe dimensiuni și o halbă de bere. Anul acesta, tot cu detectoare de metale, au mai fost făcute și alte descoperiri importante arheologice de către amatori.

Pe 3 mai, un inginer silvic a găsit în Munţii Neamţului o ulcică cu 92 de denari romani imperiali, vechi de 2.000 de ani. Comoara a fost scoasă la lumină de Marius Ioan Irimia, în vârstă de 34 de ani. De profesie inginer silvic, tânărul este pasionat de cercetări arheologice.

Pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, bărbatul a găsit la o adâncime de 70 de cm o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.).

Marius Irimia nu este la prima descoperire de acest gen. În urmă cu doi ani el a găsit, tot cu ajutorul unui detector de metale, 279 de denari din argint. Monedele găsite într-o pădure din comuna Tazlău, la circa 40 de kilometri de Piatra Neamţ, datau din vremea împăraţilor Hadrian, Domițian şi Marcus Aurelius.

Pe 4 octombrie, Valentin Cârstea și soția sa, doi arheologi amatori, au reușit să descopere cu ajutorul unor detectoare de metale, într-o pădure din apropiere de Târgu Jiu, mai multe artfecate arheologice geto-dacice din secolele II înainte de Hristos și I după Hristos.

Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Gorj, citați de jurnaliștii de la Adevărul, este vorba de trei pumnale dacice cunoscute în literatura de specialitate drep „sica”, un vârf de lance, mai multe aplice, o cataramă și două fibule.

În zona în care s-au găsit obiectele specifice războinicilor geto-dacice a fost deschis un șantier arheologic și se bănuiește că acolo ar fi fost un cimitir, o necropolă geto-dacică.

Comori descoperite cu detectorul de metale în alte țări

Potrivit Epochtimes-romania.com, au exista cazuri în care s-au descoperit comori valoroase arheologice cu ajutorul detectoarelor de metale. În 1982, un prospector din Mexic a descoperit în deşert, cu ajutorul unui detector de metale ieftin, o pepită de aur, botezată ulterior „Cizma lui Cortez”, cu o greutate de 12 kg. Valoarea acesteia a fost estimată la peste 1,5 milioane de dolari.

În 2001, un electrician britanic a descoperit un vas care datează din perioada 1.700 – 1.500 î.e.n. Botezat „Cupa de Aur Ringlemere”, vasul a fost cumpărat cu 520.000 de dolari de British Museum.

În 2008, în coasta Key West, din Statele Unite, a fost descoperite obiecte de aur în valoare de peste 1 milion de dolari. Comoara ar fi dispărut după scufundarea unei nave în 1622.

În vara lui 2009, un britanic a descoperit pe proprietatea unei ferme din Staffordshire, Anglia, obiecte de aur care au umplut 244 de plase. Valoarea a fost estimată la 5,3 milioane de dolari.

FOTO: Fr Lawrence Lew, O.P./Flickr (creative commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.