A fost inventată trecerea de pietoni 3D

trecerea de pietoni 3D islanda
Foto: Vegamálun GÍH

O localitate din Islanda a inaugurat o trecere de pietoni 3D menită să îi determine pe șoferi să încetinească în momentul în care ajung în dreptul ei, relatează publicația metro.co.uk.

Trecerea de pietoni a fost vopsită în așa fel încât să pară ieșită în relief. Ea este testată în acest moment în localitatea Ísafjörður din Islanda, iar dacă va avea succes astfel de treceri pentru pietoni ar putea să fie folosite și în alte locuri.

Potrivit specialiștilor, o astfel de trecere de pietoni este văzută mai ușor de către șoferi.

Ralf Trylla, comisarul pentru protecția mediului din acest oraș, este cel care a avut această idee după ce a văzut o iluzie optică similară desenată în New Delhi, India.

Ulterior, firma de pictură stradală Vegmálun GÍH a pus în practică acest concept, iar trecerea de pietoni a prins viață. A durat câteva săptămâni până când designul zebrei a fost terminat. Interesant este și faptul că, dacă este privită de sus, trecerea pare una obișnuită, cu dungi albe paralele. În schimb, dacă este privită de la nivelul solului, liniile albe par să plutească pe deasupra carosabilului.

„O astfel de trecere de pietoni le creează șoferilor impresia că ceva blochează drumul”, a declarat pentru o publicație locală Gauti Ívar Halldórsson, directorul executiv al companiei Vegmálun GÍH.

Potrivit companiei, ideea a fost implementată prima dată în capitala Indiei, iar apoi și în Beijing, în China.

Orășelul Ísafjörður se află în nord-vestul Islandei și are o populație de aproximativ 2.600 de locuitori. Localitatea este situată pe o limbă de pământ și, în ciuda faptului că este destul de izolată de restul țării, atmosfera sa este una destul de urbană. Ísafjörður are o școală de muzică, un spital, precum și un centru universitar.

trecerea de pietoni 3D islanda
Foto: Linda Björk Pétursdóttir (Instagram)
trecerea de pietoni 3D islanda
Foto: Vegamálun GÍH

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.