Tratament revoluționar pentru hepatita C, disponibil și în România

pastile farmacie non stop sector 1 bucurești
Foto: Slashme via Wikimedia Commons

Peste două săptămâni va fi introdus în farmaciile din România cel mai nou tratament de pe piaţă împotriva hepatitei C. Pastilele conţin molecule ce atacă virusul hepatic şi garantează însănătoşirea aproape sută la sută în timp scurt şi fără efecte secundare. Tratamentul costă în jur de 50.000 de euro şi va fi decontat pentru pacienţii care au asigurare de sănătate, relatează digi24.

În România există aproape un milion de bolavi de hepatită C. Iniţial, de noua terapie vor beneficia cel mult 5.000 de români la care boala a ajuns într-un stadiu avansat. Studiile care au dus la descoperirea noului tratament au costat peste un miliard de dolari şi au durat zece ani. Medicamentul va fi produs de mai multe companii farmaceutice din Statele Unite, aceleaşi care au făcut şi cercetarea.

Hepatita C este o boală ascunsă, astfel că doar 5% dintre cei diagnosticaţi ajung să primească tratamentul corespunzător. Maladia se transmite prin transfuzii de la o persoană bolnavă, prin folosirea instrumentarului medical nesterilizat, dar și pe cale sexuală.

„Infecția primară cu virus C poate să fie o infecție cu o formă de așa-zisă viroză pe care oamenii o bagă mai mult sau mai puțin în seamă și foarte mulți care au luat acest virus nu s-au prezentat la investigații”, a explicat medicul Ciprian Brisc, șeful secției de gastroenterologie a Spitalului Județean din Oradea.

„Sunt șanse de aproape 100% să se refacă ficatul”

Cei care urmează terapia disponibilă în acest moment în România nu au garanţia că se fac bine. Cornel a fost infectat cu virusul hepatitei C din cauza instrumentelor nesterilizate dintr-un cabinet stomatologic. Medicii i-au administrat tratamentul clasic, dar nu a avut efect. În timp, boala a avansat, iar singura speranţă a lui este tratamentul cu molecule ce atacă virusul hepatic, aprobat recent de Comisia Europeană.

„Sunt în gradul patru și dacă ar veni medicamentul acesta nou sunt șanse de aproape 100% să se refacă ficatul și să mă vindec”, a spus Cornel pentru postul de televiziune.

Pe lângă rata de succes a tratamentului, are multe alte avantaje.

„Sunt doar tablete care se administrează, este un timp de administrare mult mai scurt, de 12 săptămâni, în general. Şi este mult mai bine tolerată decât terapia veche, având efecte adverse mult scăzute”, a mai spus Brisc.

„Acest tratament va începe într-un timp foarte scurt: aproximativ două săptămâni, să zicem până la sfârșitul lunii. Deja pe site-ul Casei Naționale sunt criteriile de includere în acest tratament”, a anunțat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în vara aceasta pe litoralul din Grecia
TOP. Cele mai bune țări în care să fii mamă
Omul care restaurează case vechi pe banii lui, din pasiune