Tranzitul planetei Venus prin fața Soarelui. Mai vedem fenomentul abia peste 105 ani

tranzit_planeta_venus_6_iunie_2012
Tranzitul planetei Venus în 2004 / Foto: Jan Herold Wikimedia Commons

Planeta Venus va trece prin dreptul Soarelui în noaptea de 5 spre 6 iunie. Este pentru ultima oară când Venus va tranzita discul Soarelui în secolul XXI: următorul fenomen de acest gen se va produce pe 11 decembrie 2117.

Fenomentul astronomic începe pe 6 iunie la ora 1:01 noaptea (ora României) și se termină dimineața, la 7:45. Planeta Venus va traversa partea de nord a discului solar.

De pe teritoriul României, tranzitul planetei Venus se va vedea în dimineața zilei de 6 iunie, între orele 5:32 și 7:55, adică după ce răsare Soarele. Timp de două ore și 23 de minute, observatorii de pe teritoriul țării noastre vor vedea cum un mic punct negru – planeta Venus – va trece prin fața Soarelui, după care va ieși de pe discul solar.

Tranzitul planetei Venus, similar unei eclipse

Un astfel de tranzit este asemănător unei eclipse solare. Însă deoarece planeta Venus se află mult mai departe de Pământ decât Luna, nu vom vedea decât un mic disc negru pe suprafața Soarelui.

Tranzitul planetei Venus prin fața Soarelui este un fenomen astronomic foarte rar. Tranzitările au loc în pereche, la intervale de opt ani, după care nu se mai produc timp de mai bine de 100 de ani. Spre exemplu, planeta Venus a traverat discul solar și în anul 2004, pe 8 iunie. Acum, după 8 ani, are loc cea de-a doua fază a tranzitului. Următorul fenomen va avea loc – tot în două etape – în 2117 și 2125. Înainte de 2004, ultimul tranzit s-a petrecut în 1874 și 1882.

Tranzitul planetei Venus se poate vedea cu ochelari de eclipsă

Tranzitul planetei Venus se poate observa din Oceanul Pacific, Australia, Asia, nord-vestul Americii de Sud, America de Nord, America Centrală, cea mai mare parte a Europei (europenii vor vedea tranzitul la final, la răsăritul Soarelui, spre deosebire de locuitorii din America de Nord, care vor vedea începutul tranzitului, după care Soarele va apune). Tranzitul nu se vedea din America de Sud, vestul Africii sau din Peninsula Iberică.

tranzit_planeta_venus_6_iunie_2012_00
Cum se va vedea pe glob tranzitul planetei Venus / Foto: NASA

Planeta Venus va avea un diametru suficient de mare pentru a putea fi observată fără echipamente optice. Potrivit informațiilor publicate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pentru a vedea tranzitul planetei Venus ai nevoie de un orizont liber și de un filtru de sudură (sau de ochelari de eclipsă precum cei puși în vânzare cu ocazia eclipsei solare totale din 1999).

Sfaturile astronomilor de la Observator pentru cei care vor să vadă tranzitul planetei Venus:

  • Găsește un loc de unde Soarele se vede bine atunci când răsare (undeva la câmpie sau pe litoral, unde altitudinea să fie cât mai apropiată de 0) și unde orizontul nu este acoperit de blocuri, păduri sau dealuri. Planeta Venus se va afla deja în dreptul Soarelui atunci când el va răsări în România.
  • Privește Soarele numai prin filtre, cele mai bune fiind filtrele de sudură cât mai închise la culoare (un astfel de filtru costă până în 10 lei) sau prin ochelari de eclipsă.
  • Nu privi Soarele prin CD-uri, dischete, ochelari de soare, folie de aluminiu sau instrumente astronomice fără filtre pentru că riști să orbești.
  • Dacă vrei să privești tranzitul printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop), pune un filtru (Baader sau Mylar) în fața obiectivului. Nu îl pune la ocular (lentila îndreptată spre ochiul observatorului) deoarece se va topi, lăsându-ți retina neprotejată. Filtrele vor permite doar trecerea unei mici cantități de lumină.

De la Observatorul Astronomic nu se va putea vedea acest fenomen din cauza clădirilor din zonă.

Potrivit astronomului Richard Hollingham, planeta Venus reprezintă unul dintre cele mai neobișnuite locuri din Sistemul Solar. Deși este o planetă solidă, temperatura de la suprafața planetei Venus este de 470 de grade Celsius – suficient de mare pentru a topi plumbul. Totodată, Venus este înconjurată de gaze toxice, nori de acid sulfuric, iar vântul ajunge și la 350 km/h.

Mai multe informații depsre tranzitul planetei Venus găsești pe următoarele site-uri:

www.astro-urseanu.ro/tranzit_venus.html

www.astro-info.ro/tranzite/june12.php

www.transitofvenus.org

venustransit.nso.edu

venustransit.nasa.gov/transitofvenus

eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/transit12.html

Dacă acest articol ți-a fost de folos, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.