Toți cei 12 băieți blocați în peștera din Thailanda au fost salvați

peșteră thailanda
Foto: Captură YouTube

Toți cei 12 băieți din echipa de fotbal din Thailanda, precum și antrenorul lor, care au stat două săptămâni captivi într-o peșteră din nordul țării, au fost salvați marți, 10 iulie.

Operațiunea de salvare a presupus eforturi supraomenești din partea scafandrilor deoarece galeriile erau înguste, pline cu apă, iar până la copii era o distanță de aproximativ 3,2 kilometri.

Din păcate, unul dintre scafandri, în vârstă de 38 de ani, și-a pierdut viața în timpul operațiunilor de salvare. El s-a asfixiat pe drumul de întoarcere spre ieșirea din peșteră, după ce le dusese tinerilor captivi rezerve de oxigen.

Fiecare dintre cei salvați a fost purtat prin galeriile inundate de câte 2 scafandri, unul dintre aceștia având grijă să îi țină copilului o mască cu oxigen permanent pe față.

Astăzi au fost salvați ultimii 4 băieți din echipă și antrenorul lor.

Ceilalți 8 copii salvați duminică și luni se află acum în spital.

Operațiunea de salvare s-a desfășurat contracronometru deoarece în zonă se așteaptă întoarcerea ploilor începând cu 11 iulie, iar peștera riscă să fie inundată și mai mult.

17 zile în peșteră

Antrenorul în vârstă de 25 de ani și cei 12 copii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani au intrat în peșteră în data de 23 iunie. Din cauza ploilor abundente, peștera s-a inundat, iar cei 13 au rămas blocați înăuntru. Abia după 9 zile de când fuseseră dați dispăruți au fost găsiți în viață de către scafandrii britanici. Pentru a supraviețui, se urcaseră pe o stâncă.

Scafandrii le-au adus mâncare, medicamente și pături izoterme. De asemenea, au fost examinați de un cadru medical chiar în interiorul peșterii. Prin intermediul scrisorilor, băieții și antrenorul au putut să le transmită familiilor de acasă mesaje de încurajare.

În total, cei 13 au petrecut 17 zile în interiorul peșterii Tham Luang Nang Non din nordul Thailandei.

Peste 1.000 de persoane au fost implicate în operațiunile de salvare, inclusiv voluntari și echipe de specialiști din diferite țări.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.