Tot ce trebuie să știți despre Mihai Tudose, noul premier: timbrele, cariera și serviciile

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în urma consultărilor cu partidele politice parlamentare, a acceptat desemnarea noului prim ministru în persoana lui Mihai Tudose, membru PSD și ministru interimar al Economiei.

„PSD şi ALDE susţin că au în continuare o majoritate în Parlament. Aceste două formaţiuni politice s-au prezentat împreună la consultări şi au înaintat o propunere, în persoana domnului Tudose”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus și a constatat faptul că partidele din opoziție nu au avut propruneri concrete și nici nu a observat existența unei înțelegeri pentru a reliza o nouă majoritate în Parlament.

„Pe de altă parte, criza prin care trecem dăunează grav României, economiei româneşti, imaginii României în lume şi opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un guvern care să încerce să rezolve problemele apărute din cauza acestei crize pornite din interiorul PSD”, a spus preşedintele.

Președintele le-a solicitat partidelor parlamentare „să se apuce imediat de elaborarea unei agende care permite finalizarea procedurilor parlamentare în cursul acestei săptămâni”.

Comitetul Executiv al PSD trebuia să se întâlnească în seara acesta pentru a aproba lista miniștrilor, însă ședința a fost amânată pentru mâine.

Cine este Mihai Tudose

Mihai Tudose a fost două ori ministru al Economiei. În Guvernul condus de Victor Ponta a condus ministerul 11 luni, iar în Cabinetul Grindeanu a stat patru luni, din februarie și până acum. De asemenea, este unul dintre miniștrii care și-au dat demisia.

De asemenea, foarte important este și faptul că în evaluarea făcută de PSD pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Mihai Tudose era trecut cu mari nerealizări. Nu avea nicio măsură din programul de guvernare PSD finalizată. Liviu Dragnea a venit cu o scuză spunând că a avut realizări, dar au fost blocate în guvern de premierul Sorin Grindeanu.

Tudose a absolvit Facultatea de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”.

Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI. Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.

Potrivit declaraţiei de avere, deputatul deţine un apartament în municipiul Brăila, două autoturisme Mercedes şi o colecţie de timbre estimată la 30.000 de euro.

Cei patru PSD-iști care s-au abținut

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea l-a propus pe Mihai Tudose ca variantă de premier cu care PSD şi ALDE să meargă la consultările de la Cotroceni, după ce alți cinci membri PSD au refuzat nominalizarea. Este vorba despre Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu.

Nu toți membrii din conducerea centrală a PSD au votat pentru susținerea lui Mihai Tudose în funcția de premier. S-au abținut Nicolae Bădălău, președinte executiv PSD, Paul Stănescu, lider PSD Olt, Marian Minea, lider PSD Giurgiu și Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD.

De asemenea, în Biroul Politic Central al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai a votat împotriva propunerii de premier a lui Mihai Tudose.

„Problemele cu acuzația de plagiat sunt foarte importante. Înțeleg că domnia sa și-a retras teza, dar domnia sa nu este doamna Kovesi care să accepte să plagieze 5%, dar să rămână într-o funcție. Eu cred că în politică trebuie să avem un anumit tip de responsabilitate și de morală. (…) E dreptul meu să am rezerve. Am cântărit CV-ul domnului Tudose în atitudinea mea. Relațiile cu SRI se pot presupune, dar fiind jurist și neavând certitudini niciodată nu fac afirmații tranșante. Nu știu ce va face domnul președinte Iohannis. E decizia domniei sale, în funcție de această decizie voi avea opinii”, a adăugat Norica Nicolai.

Teoria „dublei comenzi”

Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcția de premier a fost anunțată de vicepreșeidntele PSD, Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a vorbit și despre presupusele legături ale acestuia cu serviciile secrete.

„Tocmai pentru că planează anumite suspiciuni asupra domniei sale, va avea obligația – într-un termen cât mai scurt – să ne arate că nu are dublă comandă. A fost întrebat foarte tranșant de către membrii Cex-ului și a dat garanții că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu există niciun motiv, deocamdată, să ne facem probleme că domnul Mihai Tudose ar avea o dublă comandă, a spus Lia Olguța Vasilescu.

În 2016, Victor Ponta îl acuza pe Mihai Tudose că este ofițer acoperit și că dorește să preia puterea în PSD.

„Nu sunt ofiţer acoperit şi nu-mi doresc să preiau puterea în partid. Sunt deja puţin iritat de acest lucru. Dacă are ceva de spus (n.r. Victor Ponta), să o spună cu subiect şi predicat: cine, cum. Să o dovedească. E avocat. Ştie despre ce vorbeşte. Aşa cum şi el a fost acuzat de aşa ceva. Să spună: «Uite, e Popescu sau Rovana sau nu ştiu cine. Uite ăştia sunt, doi, trei», dar să spună cu subiect şi predicat. Există instrumente legale, dar fă-i şi proba, că dacă doar spui aşa”, declara în aprilie 2016, Mihai Tudose.

Reacția SRI

Reprezentanții Serviciului Român de Informații au transmis, printr-un comunicat de presă, că resping categoric tentativele de implicare a SRI în dispute politice, desemnarea premierului sau alte demersuri care nu țin de activitatea Serviciului.

„În legătură cu speculaţiile apărute in spaţiul public referitoare la o presupusă implicare a Serviciului Român de Informaţii în desemnarea premierului României, SRI face următoarele precizări: Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii din spaţiul public denigratoare şi menite să afecteze imaginea instituţiilor fundamentale dintr-un regim democratic”, precizează SRI.

Serviciul dă asigurări că este preocuparea sa este legată de îndeplinirea atribuţiilor legale şi de menţinerea echidistanţei faţă de mediul politic. „SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, mai precizează sursa citată.

Reacția opoziției

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că premierul desemnat, Mihai Tudose, nu îndeplinește calitățile necesare pentru a conduce viitorul guvern.

„Nu am absolut niciun fel de încredere în actualul partid de guvernământ, iar persoana propusă este o persoană care, după părerea mea, nu are niciuna dintre calitățile necesare de a conduce un guvern, dar ei beneficiază de o majoritate parlamentară. (…)

Eu sunt convins că performanța guvernului, în cazul în care va fi învestit, va fi la fel de slabă ca și performanța fostului guvern, iar în privința domnului Tudose nu văd de ce ar putea fi un premier bun, atâta timp cât sub analiza lui Dragnea a fost un ministru al economiei prost, care nu a îndeplinit niciuna dintre cele 19 măsuri prevăzute în programul de guvernare”, a afirmat Orban.