Tot ce trebuie să știi despre cele mai mari explozii solare din ultimii 12 ani

Soarele. Foto: NASA Goddard Space Flight Center Follow
Soarele. Foto: NASA Goddard Space Flight Center Follow

Soarele ar trebui să fie liniștit în această perioadă, însă activitatea sa este tot mai intensă, aruncând în spațiu particule încinse și plasmă.

La puțin timp după eclipsa totală de Soare care a fost vizibilă din Statele Unite ale Americii, în luna august, un alt eveniment stelar ia amploare. Soarele ar trebui să intre într-o perioadă de activitate redusă, dar în prezent pare agitat, oferind unele dintre cele mai puternice explozii solare din ultimul deceniu.

Soarele are un ciclu de activitate care se întinde pe 11 ani, care include și o perioadă de maxim a exploziilor solare. Aceasta a fost în 2014, iar acum Soarele ar trebui să se îndrepte spre minimum de activitate. În ultima săptămână, însă, astrul a emis radiații extrem de puternice.

Soarele a emis radiații comparabile cu cele emise de un miliard de bombe cu hidrogen, trimițând cantități uriașe în spațiu Pământul este protejat de atmosferă și câmpul magnetic, însă comunicațiile ar putea fi afectate.

Astronomii din Insulele Canare au reușit să obțină imagini cu cea mai puternică explozie solară din ultimii 12 ani.

”Soarele este în perioada de minimum. Numărul regiunilor active, unde au loc exploziile, este mic, astfel că ne suprinde emiterea unor radiații atât de puternice, precum cele din clasa X”, a spus Aaron Ried, cercetător la Queen’s University Belfast.

Dacă numeroasele explozii solare au fost neașteptate de oamenii de știință, se pare că ele se vor încheia în curând. Marea pată solară care este responsabilă de aceste explozii va dispărea din vederea Pământului, ca urmare a rotației stelei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.