Tot ce trebuie să știi despre cea mai lungă zi a anului

Solstițiul de vară are loc în 21 iunie. Este cea mai lungă zi a anului. Foto: Pixabay

Solstițiul de vară are loc astăzi, 21 iunie. Este cea mai lungă zi a anului în Emisfera Nordică și cea mai scurtă în cea de Sud.

Solstițiul din iunie este semnalul că vara a început. Solstițiul de vară are loc la ora 13:07 în România.

Civilizațiile antice urmăreau traseul Soarelui pe bolta cerească, dar și lungimea zilelor și locurile unde Soarele răsare și apune în fiecare zi a anului.

Au fost construite monumente, precum Stonehenge, pentru a urmări progresul Soarelui an de an. Sfinxul din Egipt este și el un reper astronomic. Dacă priviți din fața acestuia, veți vedea că Soarele răsare exact între cele două mari piramide din Gizeh.

Solstițiul este un eveniment astronomic, provocat de înclinarea axei Pământului și mișcarea sa pe orbită în jurul Soarelui.

21 iunie, cea mai lungă zi a anului

Deoarece Pământul este înclinat pe orbită la un unghi de 23,5 grade, cele două emisfere, cea nordică, respectiv cea sudică, primesc, pe rând, mai multă lumină de la Soare.

Solstițiul de vară se întâmplă atunci când Polul Nord se îndreaptă cel mai mult către Soare. Văzut de pe Terra, soarele se află direct deasupra Tropicului Cancerului, fiind cel mai nordic punct pe care îl poate atinge.

Toată jumătatea de Nord a Pământului are parte azi de zile mai lungi de 12 ore, în timp ce în Sud, ziua este mai scurtă de 12 ore.

Nimic nu este mai important pentru formele de viață de pe Pământ decât lungimea zilei. Soarele răsare mai devreme și apune mai târziu. Astăzi, dacă veți avea parte de soare la ora Solstițiului, veți vedea cele mai mici umbre ale anului.

Meteorologii susțin că vara începe la 1 iunie, însă aceasta debutează astronomic astăzi.