Tot ce trebuie să știi despre Campionatele Europene de Gimnastică de la Cluj

Sala Polivalentă din Cluj va găzdui o competiție de prim rang în gimnastica europeană (Foto: clujeurogym2017.ro)
Sala Polivalentă din Cluj va găzdui o competiție de prim rang în gimnastica europeană (Foto: clujeurogym2017.ro)

La 60 de ani de la precedenta ediție găzduită de România, Europenele de gimnastică artistică debutează astăzi în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

La startul întrecerii sunt 274 de sportivi din 37 de țări. 168 de gimnaști și 106 gimnaste se vor întrece în primul concurs important din noul ciclu olimpic. La Cluj se vor face primii pași către JO 2020, de la Tokyo.

Eleftherios Petrounias (Grecia, la inele), Oleg Verniaev (Ucraina, la paralele) și Sanne Wevers (Olanda, la bârnă) sunt cei trei campioni olimpici de la Rio 2016 care vor putea fi urmăriți între 19 și 23 aprilie, în România.

Concursul este unul individual. Nu vor avea loc întrecerea pe echipe, nici la feminin, nici la masculin, aceste competiții având loc o dată la doi ani.

Europenele de la Cluj încep cu o sesiune de calificări (miercuri la masculin și joi la feminin), în urma cărora vor fi aleși cei mai buni 24 de sportivi la fiecare aparat. Sportivii cu cele mai bune note, dar nu mai mulți de doi pentru fiecare țară, vor concura, vineri, în probele de individual compus.

În finalele pe aparate se califică cei mai buni 8 sportivi. Medaliile se vor decerna sâmbătă și duminică.

După absența de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, România va fi reprezentată la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca de 10 sportivi. Lotul feminin este format din Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache și Cătălina Ponor, iar cel masculin din Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurențiu Nistor și Andrei Ursache.

România a mai găzduit Europenele de Gimnastică Artistică și în 1957, în Sala Floreasca, din București. Atunci, România obținea medalii de argint și bronz, atât la individual compus, cât și la toate aparatele, prin două gimnaste: Sonia Iovan și Elena Leuștean. Erau primele din istoria acestui glorios sport pentru România.

Organizarea ediției 2017 a Campionatelor Europene a fost inițial acordată de Uniunea Europeană de Gimnastică municipiului București. Ulterior, competiția a fost mutată la Cluj-Napoca deoarece Primăria Capitalei a ignorat competiția și întârzie construcția unei săli polivalente la nivel european.

La ediția Europenelor de anul trecut, de la Berna, România a obținut două medalii de argint, prin Marian Drăgulescu (sol și sărituri), două de bronz, prin Cătălina Ponor (sol și bârnă).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.