TOP. Destinații de vacanță alese de români în 2014

Roma, Barcelona, Paris, Londra, Istanbul și Veneția. Acestea au fost destinațiile pe care cei mai mulți dintre români le-au ales anul trecut pentru a petrece un city break, se arată într-un studiu realizat de un portal de turism din România.

Și asta în condițiile în care prețul unui city break în Europa a scăzut, anul trecut, cu 22%, ajungând la o valoare medie de 210 euro de persoană.

Pe de alta parte, Dubai, Creta, Zakynthos, Corfu și Rhodos au fost cele mai căutate destinații de litoral, iar prețul unui sejur a fost, în medie, 370 de euro.

În ceea ce privește achizițiile de bilete de avion, studiul Vola.ro arată că cele mai căutate destinații în 2014 au fost Roma, Londra, Paris, Bruxelles, Milano și Barcelona, iar prețul mediu al unui bilet dus-întors a fost de 161 euro, în scădere cu aproape 25% comparativ cu anul 2014.

Vacanțele externe s-au ieftinit în 2014, conform studiului, pentru că s-au introdus noi curse low-cost, cu tarife foarte mici, care au „tras în jos” tarifele medii.

Astfel, s-a ajuns ca anul trecut biletele low-cost să aibă o pondere de 62% din volumul total de bilete de avion vândute.

În anul 2014, s-au cumpărat cu aproximativ 35% mai multe bilete de avion și vacanțe față de 2013, iar prețurile au fost în unele cazuri chiar la jumătate față de cele din anul precedent.

În cazul vacanțelor, cea mai dinamică destinație a anului 2014 a fost, de departe, Dubai, unde au ajuns de două ori mai mulți români decât în anul precedent.

Românii cumpără, conform studiului, vacanțele cu maximum o lună sau două înainte de plecare, însă prețurile pachetelor ar scădea simțitor dacă achizițiile s-ar face cu mai multe luni înainte și turiștii ar beneficia astfel de ofertele de early booking. Cele mai căutate hoteluri au fost structurile de 3 stele, poziționate în apropierea centrului. În plus, se preferă hotelurile care oferă măcar mic dejun.

Pe segmente de vârstă, tinerii pleacă mai mult în city break-uri și preferă marile capitale europene — Roma, Paris, Barcelona, mai ales atunci când, din lipsă de timp, preferă escapadele scurte. Atunci când aleg totuși o vacanță, merg în destinații mai moderne, cunoscute pentru posibilitățiile de distracție — Zakynthos, Dubai, Mallorca, Lefkada.

Familiștii aleg, în general, o destinație foarte cunoscută din Turcia sau Grecia, precum Kusadasi, Corfu, Creta sau Antalya, pe care de cele mai multe ori o vizitează în mod repetat de la an la an. Aceștia preferă, mai degrabă, vacanțe all inclusive.