TOP. Cele mai sigure companii aeriene din lume

top cele mai sigure companii aeriene din lume
Aeronava Airbus A320-216 care s-a prăbușit în Marea Java, fotografiată pe aeroportul din Singapore în 2011. Foto: Aero Icarus via Wikimedia Commons

Cea mai sigură companie aeriană din lume rămâne, în continuare, compania australiană Qantas, potrivit site-ului de specialitate AirlineRatings.com, care monitorizează 449 de firme, relatează CNN.

Dintre cele 449 de companii aeriene monitorizate, 149 deţin maximumul de şapte stele, acordate celor considerate cele mai sigure. Anul trecut au călătorit 3,3 miliarde de pasageri, în 27 de milioane de zboruri, înregistrându-se astfel un record al numărul de pasageri.

În top 10, după compania australiană, se află Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa și Singapore Airlines.

„Companiile noastre din top zece se află întotdeauna în fruntea inovaţiei pentru securitate şi pentru lansarea de noi avioane”, a declarat Geoffrey Thomas de la AirlineRatings.com, potrivit mediafax.ro.

Sistemul de evaluare al AirlineRatings.com ţine cont atât de auditele organelor de conducere ale aviaţiei şi al celor mai importante asociaţii din domeniu, cât şi de auditele guvernelor şi de bilanţul victimelor companiilor aeriene. Sistemul examinează, de asemenea, registrele operaţionale, incidentele înregistrate şi competenţele operaţionale.

Compania TAROM a primit 7 stele din partea evaluatorilor la capitolul siguranței și 3,5 stele din 7 când a fost evaluată pentru calitatea serviciilor.

TOP. Cele mai sigure companii aeriene low cost

Anul acesta, AirlineRatings.com a dat publicităţii şi o listă cu primele zece cele mai sigure companii aeriene low cost. În ordine alfabetică, acestea sunt: Aer Lingus (Irlanda), Alaska Airlines (Statele Unite), Icelandair (Islanda), Jetblue (Statele Unite), Jetstar (Australia), Kulula.com (Africa de Sud), Monarch Airlines (Marea Britanie), Thomas Cook (Marea Britanie), TUIfly (Germania) şi WestJet (Canada).

„Spre deosebire de un număr de transportatori low cost, acestea au trecut durul Audit Operaţional de Siguranţă al Asociaţiei Internaţionale pentru Transport Aerian (IATA) şi înregistrează date de siguranţă excelente”, a declarat Thomas. „Low cost nu înseamnă siguranţă slabă”, a adăugat el.

AirlineRatings.com a publicat aceste liste într-o perioadă deosebit de dificilă pentru transportatorii aerieni. După ce 2013 a fost unul dintre cei mai siguri ani din istoria aviaţiei civile la nivel global, 2014 este considerat unul dintre cei mai răi ani din istoria recentă în ceea ce priveşte victimele.

Potrivit site-ului, în 2014 au avut loc 21 de accidente mortale, soldate cu 986 de victime – date care depăşesc media din ultimii zece ani. Însă bilanţul are şi o parte pozitivă, în 2014 fiind înregistrate „doar” 111 prăbuşiri – cel mai mic număr din ultimii 80 de ani, potrivit Biroului Arhivelor Accidentelor de Avion (BAAA) cu sediul la Geneva. Acelaşi număr de prăbuşiri a fost înregistrat în lume în 1927.

„Zborul este mai sigur”

„Raportat la numărul mare de accidente de avion (din trecut), în prezent zborul este mai sigur”, este de părere Kane Ray, un analist de la International Bureau of Aviation, un grup de consultanţă în aviaţie. „Însă sunt mai multe avioane pe cer, aşa că este normal ca bilanţul să pară asemănător cu cel al deceniilor anterioare, iar la unele categorii de dezastre mai mare”, a adăugat el.

Zborul MH370 Malaysia Airlines a dispărut de pe rarade în martie, în timp ce efectua o legătură Kuala Lumpur-Beijing cu 239 de persoane la bord. Oficialii cred că avionul se află undeva în Oceanul Indian, dar după aproape zece luni nu s-a găsit nicio urmă din aeronavă. În iulie, zborul MH17 al aceleiaşi companii, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât în partea de est a Ucrainei, aflată sub controlul separatiştilor proruşi. Malaysia Airlines este cotată pe AirlineRatings.com cu cinci stele.

Compania AirAsia Indonesia – al cărei zbor QZ8501 s-a prăbușit în Marea Java, cu 162 de persoane la bord, – este cotată în prezent cu patru stele, după ce în decembrie AirAsia avea o reputaţie neştirbită în privinţa siguranţei, deoarece nu înregistra niciun accident cu victime.

Cele mai nesigure companii aeriene din lume

Dintre cele 499 de companii aeriene monitorizate de către AirlineRatings.com, aproape 50 sunt cotate cu trei stele sau mai puţin.

Patru companii deţin doar o stea pentru siguranţă. Două sunt din Nepal (Tara Air şi Nepal Airlines), una din Kazahstan (Scat Airlines) şi una din Afganistan (Kam Air). Toate patru se află pe lista cu firme cărora le este interzis să zboare în Uniunea Europeană (UE).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Elev român, admis la Universitatea Princeton
Cele mai populare fotografii ale anului trecut
Fotografiile începutului de an. Cascada Bigăr, învăluită într-o perdea de gheaţă