Top 5 destinații de vacanță la munte în această iarnă

FOTO: rolfvandewal/Pixabay.com
FOTO: rolfvandewal/Pixabay.com

Dacă vreți să petreceți câteva zile pe pârtie, aproape de România, acest articol vă va ajuta. Iată cele mai interesante 5 destinații de vacanță la munte.

În topul preferințelor românilor când vine vorba de stațiunile montane din Europa, Austria ocupă primul loc, însă noi vă recomandăm și alte zone, mai puțin vizitate, însă la fel de frumoase și, în majoritatea cazurilor, mult mai ieftine.

Top 5 destinații de vacanță la munte

Astfel, dacă sunteți în căutarea unei destinații de vacanță la munte în această iarnă, aruncați-vă privirea peste topul de mai jos.

1. Mariborsko Pohorje, Slovenia

Cea mai mare stațiune montană a Sloveniei este foarte aproape de orașul Maribor, în Munții Pojorje, la două ore de mers cu mașina de la aeroportul din Ljubljana.

Aici sunt 42 de kilometri de pârtii îngrijite, dintre care 10 kilometri sunt iluminați pentru schi nocturn. Mariborsko Phorje poate găzdui etape de schi alpin la cel mai înalt nivel, însă majoritatea pârtiilor sunt destinate începătorilor și amatorilor.

Principala bază pentru schiori este situată la Maribor, de unde puteți ajunge imediat cu autobuzul pe pârtie. Există și numeroase hoteluri situate la baza telescaunului.

2. Bansko, Bulgaria

Dacă vă plac sporturile de iarnă și nu ați fost încă la Bansko, ar fi cazul să încercați această stațiune – cea mai modernă și mai frumoasă din Bulgaria. Grecii, rușii și nemții o vizitează cu miile în timpul sezonului. Aflată la doar câteva ore de mers cu mașina de la Giurgiu, Bansko e situată în Munții Pirin, aproape de granița cu Macedonia și Grecia, iar în zilele senine se poate vedea chiar Marea Egee de aici.

Statul bulgar a investit masiv în dezvoltarea stațiunii în ultimii ani. Există pârtii pe doi munți, care sunt deservite de 14 lifturi, cât și de telecabine și telescaune.

Abundența de pârtii pentru începători, dar și traseele mai complicate fac din Bansko o destinație atât pentru amatori, cât și pentru cei mai împătimiți practicanți ai schiului. Mai mult, la Bansko găsiți cafenele, magazine, crame și taverne foarte accesibile ca preț, dar și numeroase baruri locale unde vă puteți relaxa cu produse tradiționale bulgărești și muzică live.

3. Jasna, Slovacia

Jasna e cea mai interesantă stațiune de schi din Slovacia și una foarte puțin cunoscută în România. Cel mai apropiat aeroport este Poprad, la 45 de kilometri de mers cu mașina.

Este o zonă în care se află numeroase hoteluri moderne, iar investițiile de peste 130 de milioane de euro din ultimii ani au dus și la îmbunătățirea serviciilor pe pârtie.

Este o stațiune pentru schiorii avansați, un sfert din lungimea totală a pârtiilor fiind destinată acestora, în timp ce jumătate se adresează intermediarilor. Există și multe zone unde nu trebuie să plătiți pentru a schia.

4. Rosa Khutor, Rusia

Rosa Khutor este cea mai mare stațiune montană construită în Rusia pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în 2014. Este foarte aproape de Krasnaya Polyana, în sudul țării, nu foarte departe de granița cu România.

Cel mai apropiat aeroport este la Soci, la 25 de minute de mers cu trenul. Este o stațiune ultra-modernă, cu pârtii excelente, amenajate de francezii de la Comagnie des Alpes.

Pârtiile sunt perfecte pentru schiorii cu experiență, în timp ce dacă iubiți snowboardul, Rosa Khutor este destinația ideală. În ciuda faptului că este situată într-o regiune relativ călduroasă, stațiunea oferă zăpadă pe tot parcursul anului, beneficiind de 450 de tunuri cu zăpadă.

5. Jahorina, Bosnia și Herțegovina

Aflată la doar 40 de minute distanță de aeroportul din Sarajevo, stațiunea montană Jahorina a găzduit întrecerile de schi alpin de la Jocurile Olimpice din 1984.

Pârtiile sunt deservite de linii de telescaun noi, iar Jahorina este tot mai populară printre turiștii străini, cu toate că în timpul războiului din anii ’90, multe părți ale muntelui au fost minate de către sârbii bosniaci.

Pârtiile au fost curățate, însă turiștii sunt sfătuiți să nu se abată prea mult de la traseele marcate. Este o stațiune excelentă pentru începători.

FOTO: rolfvandewal/Pixabay.com