TOP 5 cele mai productive soiuri de căpșuni. Profitul minim, 10.000 euro la hectar

O plantație de căpșuni poate produce, în medie, peste 20-25 tone de fructe la hectar, iar costul cu înființarea şi întreținerea unui hectar este în jur de 8.900 euro, din care aproximativ 5.300 euro este investiția în stoloni de calitate.

La o producție minimă de 20 de tone, și cu un preț de vânzare de 5 lei/kg, se obţine un venit de 22.000 euro pe hectar. Scăzând cheltuielile, la un hectar cultivat cu căpșuni se poate obține un profit minim de 10.000 euro, potrivit calculelor făcute de cei de la agrointel.ro.

Cei care vor să înființeze o plantație de căpșuni trebuie să fie atenți însă la ce fel de soi aleg, pentru că unele dau randament mai bun decât altele.

Iată 5 dintre soiurile de căpșuni care dau cele mai mari producții:

1. Soiul olandez de căpșuni Elsanta este unul semi-timpuriu, care se coace la începutul lui iunie. Căpșunile produse de acest soi sunt mari, cântărind între 20 și 25 grame. Recolta strânsă de pe un hectar cultivat cu Elsanta poate varia între 18 și 20 de tone.

2. Soiul de căpșuni Vibrant produce fructe cu o greutate de peste 35 de grame, rezistente la manipulare și transport.

Fructele soiului Vibant încep să se coacă de la mijlocul lunii mai, iar producția este una foarte ridicată, astfel că de la o singură plantă se pot culege 1 kilogram de fructe.

3. Un alt soi extrem de productiv este și soiul de căpșuni Honeoye, originar din SUA. Soiul se adaptează foarte bine la condițiile climatice, putând fi cultivat de la zona montană până la cea de câmpie. Fructele de dimensiuni medii au o greutate ce variază între 25 și 30grame.

4. Un soi foarte rezistent la frig și ger, și cu o productivitate bună, sunt și căpșunile Elegance. Fructele au o greutate de peste 35 de grame, iar productivitatea ajunge la peste 30 tone pe hectar dacă se aplică o tehnologie avansată de cultură.

5. Soiul de căpșuni Matis este un alt soi cu productivitate ridicată. Originar din Franța, de pe un hectar de căpșuni din soiul Matis se poate recolta o cantitate de 25-30 tone, fără prea mari eforturi financiare, pentru că acest soi este foarte productiv și nu necesită tehnologii avansate de cultivare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: