Foto: Pedro Aragão via Wikimedia Commons

Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, deținută de Lufthansa, prăbușit intenționat de copilotul Andreas Lubitz în Alpii Francezi, a readus în discuție siguranța companiilor aeriene din Europa, relatează CNN.

Toți cei 150 de oameni aflați la bordul avionului care călătorea pe ruta Barcelona – Dusseldorf au murit. Acesta este cel mai grav accident din Europa de când un avion al Spanair s-a prăbușit după decolare pe aeroportul din Madrid în anul 2008. Totodată, este primul accident major care a implicat o companie aeriană europeană după ce un avion Airbus A330 al companiei Air France s-a prăbușit în Atlantic în 2009.

Anul trecut nu a fost unul bun pentru aviația mondială: 641 de oameni au murit în accidente de avion în 2014, adică de 3 ori mai mulți decât în 2013, potrivit datelor Asociației Internaționale de Transport Aerian. Acest număr nu include cele 298 de vieți pierdute în urma doborârii avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei deoarece prăbușirea acelui avion nu a fost considerată un accident de zbor.

În ciuda accidentului de la începutul săptămânii, Europa rămâne una dintre cele mai sigure zone pentru aviație, notează CNN. Potrivit datelor oferite de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, cele 28 de țări care alcătuiesc Uniunea Europeană au cea mai scăzută frecvență de accidente fatale: 1,8 la un milion de zboruri comerciale.

Grupul german Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC) realizează clasamente privind siguranța celor mai mari 60 de companii aeriene din lume. Companiile europene reprezintă un sfert din totalul companiilor prezente în top.

JACDEC calculează siguranța ca proporție dintre numărul de incidente și de avioane pierdute din numărul total de curse realizate în ultimii 30 de ani.

Potrivit acestor date, compania olandeză KLM, parte din Air France KLM Group, este cea mai sigură companie aeriană din Europa: se află pe locul 5 în topul mondial și este singura care a intrat în top 10 cele mai sigure companii aeriene din lume.

Următoarea companie europeană din top este Lufthansa, care deține și Germanwings, compania germană care a pierdut avionul prăbușit de copilotul Andreas Lubitz (locul 12 în lume). Alte 4 companii europene au reușit să intre în top 20: TAP Portugal, British Airways, Virgin Atlantic și Air Berlin.

TOP 10 Cele mai sigure companii aeriene din Europa:

1. KLM (Olanda) – locul 5 în topul general
2. Lufthansa (Germania) – locul 12 în topul general
3. TAP Portugal (Portugalia) – locul 13 în topul general
4. British Airways (Marea Britanie) – 14 în topul general
5. Virgin Atlantic (Marea Britanie) – locul 16 în topul general
6. Air Berlin (Germania) – locul 20 în topul general
7. EasyJet (Marea Britanie) – locul 21 în topul general
8. Thomson Airways (Marea Britanie) – locul 27 în topul general
9. Swiss (Elveția) – locul 31 în topul general
10. Ryanair (Irlanda) – locul 32 în topul general

Compania TAROM nu apare în clasament deoarece topul include numai cele mai mari 60 de companii aeriene din lume.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Misterul din jurul copilotului Andreas Lubitz. Anchetatorii au făcut o descoperire importantă
Milionarul care a anunțat că își donează întreaga avere
Ce se află în spatele ușii? Provocarea căreia nimeni nu i-a putut rezista

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.