Suedezul Måns Zelmerlöw, câștigătorul Eurovision 2015. Foto: Thomas Hanses (EBU)

În istoria sa de 60 de ani, concursul Eurovision a adus în fața publicului o mulțime de momente inedite. ABC a trecut în revistă edițiile din trecut ale concursului și a alcătuit o listă cu cele mai controversate momente din istoria Eurovision.

1. Scandalul votului din 1963. Competiția dintre danezi și elvețieni

Inițial, când a venit momentul votului, juriul norvegian a anunțat următoarele punctaje: 5 pentru Regatul Unit, 4 pentru Italia, 3 pentru Elveția, două pentru Danemarca și 1 pentru Germania.

Însă juriul norvegian nu a anunțat punctele în formatul concursului (nu a menționat numărul cântecelor înscrise în concurs), așa că prezentatoarea britanică Katie Boyle a trecut la juriile celorlalte țări și a spus că punctele norvegienilor vor fi adunate la sfârșit.

Înainte de a reveni la alegerea Norvegiei, Elveția conducea – avea 39 de puncte – și era urmată de Danemarca (38 de puncte). Când a venit din nou rândul juriului norvegian, acesta a anunțat alte punctaje: 5 pentru Marea Britanie, 4 pentru Danemarca, 3 pentru Italia, două pentru Germania și 1 pentru Elveția. Danemarca a fost declarată câștigătoare, însă dacă s-ar fi păstrat punctajele inițiale ale Norvegiei, ar fi câștigat Elveția.

Uniunea Europeană de Radio-Televizune a analizat cazul, însă a conchis că regulamentul nu a fost încălcat. Totuși, suspiciunile de partizanat s-au păstrat până în prezent.

2. Anul 1973. Pe scenă îmbrăcată în vestă antiglonț

După ce mai mulți atleți din Israel fuseseră uciși de militanții palestinieni la Olimpiada din Munchen din 1972, Ilanit, reprezentanta Israelului, a cântat îmbrăcată într-o vestă antiglonț.

Comentatorul britanic Terry Wogan le-a cerut spectatorilor din public să rămână așezați în timp ce aplaudau, altfel riscau să fie împușcați de agenții forțelor de securitate.

3. Anul 1978. Televiziunea iordaniană a refuzat să difuzeze cântecul Israelului, „Ah-Bah-Nee-Bee”, interpretat de Izhar Cohen și Alphbeta. A prezentat în schimb imagini cu flori.

Când a devenit clar că Israelul avea să câștige concursul Eurovision din acel an, televiziunea din Iordania a întrerupt brusc emisiunea, iar ulterior a anunțat că a câștigat Belgia, care obținuse, de fapt, locul al doilea.

4. Anul 1986. Cel mai tânăr câștigător

Sandra Kim din Belgia, în vârstă de 13 ani, a câștigat Eurovisionul în anul 1986, devenind cea mai tânără concurentă din istoria concursului.

Astăzi, toți concurenții trebuie să aibă peste 16 ani.

5. Anul 1998. Amenințări cu moartea pentru o concurentă transsexuală

Cântăreața transsexuală Dana International a reprezentat Israelul la Eurovision în anul 1998, lucru care i-a nemulțumit pe unii dintre evreii ortodocși din țară. Când Dana a câștigat concursul în acel an, aceștia au protestat în stradă, iar unii chiar au amenințat-o cu moartea.

Dana a revenit la Eurovision în 2011, dar nu a mai trecut de semifinale. A fost prima câștigătoare a Eurovisionului care nu a mai reușit să ajungă în finală la a doua participare.

6. Anul 2000. Artiști-jurnaliști renegați

Membrii trupei Ping Pong, care a reprezentat Israelul în anul 2000, și-au încheiat cântecul fluturând steagul Israelului și pe cel al Siriei. Artiștii au cerut pace între cele două popoare, motiv pentru care trupa a fost renegată de Israel. Mai târziu, s-a aflat că doi dintre membrii grupului erau jurnaliști.

7. Anul 2003. Cântecul într-o limbă inventată

În 1999, concursul Eurovision a renunțat la regula care le impunea interpreților să cânte în limba țării pe care o reprezentau. Așa că în anul 2003, trupa Urban Trad din Belgia a dus la extrem libertatea artistică și a intrat în concurs cu un cântec numit „Sanomi”, ale cărui versuri erau într-o limbă inventată.

8. Anul 2009. Georgia, scoasă din concurs pentru un cântec „prea politic”

Georgia, stat care fusese în război cu Rusia cu un an înainte, a intrat în concurs cu un cântec numit „We Don’t Wanna Put In”. În 2009, Eurovisionul a fost organizat la Moscova.

Uniunea Europeană de Radio-Televizune l-a considerat „prea politic” (cuvintele „put in” păreau să facă referire la Putin), așa că li s-a cerut reprezentanților Georgiei să schimbe versurile cântecului sau să intre în concurs cu un alt cântec. Cântăreții au refuzat și au fost scoși din concurs.

9. Anul 2013. Sărut pe scenă, un protest împotriva legilor care interzic căsătoriile gay

În 2013, Krista Siegfrids, reprezentanta Finlandei, și-a sărutat pe scenă una dintre dansatoare pentru a protesta împotriva faptului că în Finlanda sunt interzise căsătoriile între persoane de același sex.

10. Anul 2014. Doamna cu barbă

Reprezentanta Austriei, Conchita Wurst, o drag queen cu tocuri înalte și barbă, a câștigat concursul cu piesa ei „Rise Like a Phoenix”. Victoria ei a fost aspru criticată de politicienii ruși. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a scris pe Twitter că rezultatul „le arată susținătorilor integrării europene viitorul lor european: o fată cu barbă”.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia
Încă 2 zile de reduceri uriașe la eMAG
Campioni la mărinimie. Oamenii care trudesc pentru a salva satele României