Experții în călătorii ai ghidului „Lonely Planet” au ales cele mai bune destinații turistice din Europa pentru vara anului 2016.

1. Peloponez, Grecia

Turiștii care ajung în Grecia tind să se înghesuie pe sutele de insule ale Greciei sau să viziteze Atena, celebră pentru templele sale antice precum Parthenonul. Astfel, una dintre cele mai diverse și mai pline de viață regiuni ale Greciei – Peloponezul – este adesea uitată, scriu experții „Lonely Planet”.

Peloponezul este o destinație turistică ieftină, unde turiștii vor găsi atracții precum Olympia (locul de desfășurare a Jocurilor Olimpice în Grecia antică), Micene (sit arheologic ce a dat numele civilizației miceniene din istoria Greciei, existentă între 1600 î.Hr. și 1100 î.Hr.) sau Mystras (localitate cu vestigii bizantine și otomane), ale căror ruine sunt răspândite într-un peisaj superb cu sate din piatră, podgorii, mare albastră și munți cu vârfurile acoperite de zăpadă.

2. Aarhus, Danemarca

Copenhaga nu mai este singurul oraș din Danemarca ce merită să fie vizitat de iubitorii de arhitectură și de delicii culinare. Aarhus are tot mai mulți fani, iar în 2017 va fi Capitală Europeană a Culturii și Regiune Europeană a Gastronomiei. Vara anului 2016 este un moment prielnic de a vizita orașul înainte de aglomerația din anul viitor.

Printre atracțiile turistice ale orașului se numără portul, cea mai mare bibliotecă din Scandinavia și muzeele cu design și arhitectură inedită. Turiștii pot participa la evenimente precum festivalurile muzicale sau pot rezerva o masă la unul dintre restaurantele cu stele Michelin din Aarhus.

aarhus
Foto: Roger W (Flick / Creative Commons)

3. Veneția, Italia

Anul 2016 este un moment excelent pentru turiștii interesați să cunoască mai în profunzime istoria Veneției. În acest an, orașul comemorează 500 de ani de istorie a ghetoului venețian, o zonă din Veneția în care evreii erau obligați să trăiască în timpul Republicii venețiene.

Precum Veneția însăși, și ghetoul venețian și-a transformat constrângerile într-un atu: în cartierele sale înghesuite, ideile și cultura iudaică au înflorit. Contribuția lor extraordinară la istoria Veneției poate fi celebrată la Palatul Ducal, care găzduiește o nouă expoziție, amplă, dedicată acestui subiect. De asemenea, turiștii pot explora sinagogile nou restaurate și Muzeul Evreilor.

venetia
Foto: Moyan Brenn (Flickr / Creative Commons)

4. Dordogne, Franța

Dordogne este un departament din sud-vestul Franței, situat în regiunea Aquitania. Este unul dintre departamentele originale ale Franței create în urma Revoluției din 1790. Este numit după râul omonim care traversează departamentul.

Potrivit experților „Lonely Planet”, arta de a trăi (“art de livre”) este la ea acasă în Dordogne. Această adevărată „Grădină a Edenului” are numeroase castele, orașe medievale și dumbrăvi. Iubitorii mâncărurilor fine vor fi încântați să descopere micile bistrouri și piețele din diminețile de sâmbătă, unde vor găsi căpșune Gariguette și trufe negre.

dordogne
Foto: Pug Girl (Flickr / Creative Commons)

5. Liov, Ucraina

Liov este cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei. În ultimii ani, Ucraina a avut o perioadă tulbure, însă evenimentele recente au avut un efect limitat asupra vestului țării, apreciază autorii „Lonely Planet”. Unele locuri chiar au prosperat, iar Liov – comparat tot mai des cu Praga sau cu Cracovia – este unul dintre ele.

Liov este capitala festivalurilor din regiune, lăudându-se cu 100 de evenimente pe an, cele mai populare dintre ele fiind dedicate cafelei, jazz-ului și independenței Ucrainei. Toate aceste evenimente se desfășoară într-o atmosferă superbă: orașul deține cea mai mare concentrare de comori arhitecturale din țară.

lviv
Opera din Lviv. Foto: Juanedc.com (Flickr / Creative Commons)

6. Warwickshire, Anglia

Warwickshire este un comitat din centrul Angliei, care îi vrăjește pe turiști cu dealurile bucolice, castelele superbe și orașe-târguri istorice. Însă atracția de maxim interes este Stratford-upon-Avon, locul de naștere al lui William Shakespeare, care va primi o atenție specială în 2016 deoarece în acest an se comemorează 400 de ani de la moartea dramaturgului.

O altă destinație care nu trebuie ratată de turiștii care ajung în Warwickshire este Kenilworh Castle (camerele reginei Elisabeta I a Angliei, inaccesibile timp de mai bine de 3 secole, pot fi vizitate începând cu anul 2014).

În acest an, Castelul Warwick a restaurat cea mai mare mașină de asediu din lume, care cântărește 22 de tone.

stratford aupon avon
Foto: Phil Dolby (Flickr / Creative Commons)

7. Extremadura, Spania

Dintotdeauna, Extremadura a fost una dintre cele mai puțin cunoscute regiuni din Spania. Regiunea aflată în vestul Spaniei are însă numeroase atracții: orașul Merida, cu cele mai bine conservate ruine romane, bijuteriile medievale Trujillo și Caceres și Parcul Național Monfragüe. De asemenea, Extremadura produce câteva dintre cele mai faimoase brânzeturi din Spania.

extremadura
Foto: Ventura Carmona (Flickr / Creative Commons)

8. Coasta de est a Insulei Tenerife

Deși Tenerife este departe de a fi o „bijuterie ascunsă”, turiștii vor descoperi o față nebănuită a insulei dacă se vor îndepăra de complexurile hoteliere și de pachetele all-inclusive. Astfel, vor vedea piesaje vulcanice selenare, sate simple de pescari și stânci spectaculoase.

Coasta de est este de multe ori uitată de turiști, în ciuda faptului că are frumuseți precum Abades, un sat de pescari foarte liniștit, plajele minunate sau Munții Anaga.

tenerife
Foto: Sander Hoogendoorn (Flickr / Creative Commons)

9. Texel, Olanda

Una dintre cele mai mari insule ale Olandei, Texel este iubită de turiștii olandezi și de cei germani, însă rămâne destul de necunoascută altor vizitatori. Insula, lungă de 25 de kilometri și lată de 9 kilometri, se mândrește cu peisaje cu dune minunate, rezervații cu faună sălbatică, plaje părăsite cu nisip alb și păduri de pin.

Turiștii care vor vizita Texel în această vara pot urmări Ronde om Texel, cea mai importantă cursă de catamarane din lume, care se ține pe 25 iunie. De asemenea, insula oferă multe alte activități: plimbări cu barca, echitație sau skydiving.

texel
Foto: Janine Pauke (Flickr / Creative Commons)

10. Dalmația de nord, Croația

Nordul săbatic al Dalmației combină câteva dintre cele mai importante atracții culturale de la Marea Adriatică cu unele dintre cele mai uimitoare frumuseți naturale ale Europei. Regiunea este perfectă pentru iubitorii de natură.

Mult timp umbrit de succesul orașelor din sud precum Dubrovnik, Zadar este inima Dalmației de nord și devine tot mai popular printre vizitatorii care își doresc să exploreze o Croație mai puțin cunoscută.

Orașul, combinat cu peisajele carstice, cascadele uimitoare și apele de un albastru cristalin fac din nordul Dalmației o destinație ce nu trebuie ratată.

zadar
Foto: Nick Savchenko (Flickr / Creative Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Unic în România. Satul în care se va trăi ca în urmă cu sute de ani
7 drumuri din România pe care trebuie să le parcurgi cu mașina măcar o dată în viață
Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori