Tipuri de hidroizolații pe care trebuie să le faci la o casă

FOTO: KlausHausmann/Pixabay.com
FOTO: KlausHausmann/Pixabay.com

Cei care locuiesc în vechile blocuri construite înainte de `89, dar și o parte terminate pe la începutul anilor `90, mai ales cei de la ultimele etaje, ne pot spune cât de importante sunt hidroizolațiile. O parte dintre locatari și-au făcut acoperișuri, alții încă se mai confruntă cu infiltrațiile de apă.

Dacă se infiltrează, apa devine un dușman de temut în casă. Se pot instala mucegaiul și igrasia, iar problemele sunt pe termen lung. Se pot face diferite tipuri de hidroizolații, lucrări pe terase și acoperișuri, beciuri, balcoane sau fundații.

De asemenea, se poate face etanșarea tencuielilor, șapelor (inclusiv în cazul pardoselilor încălzite) în spații casnice, în încăperile cu umiditate periodică: băi, dușuri, toalete, bucătării.

Iar o soluție pentru aceste lucrări o reprezintă pelicula de etanșare monocomp Ceresit cl 51.

Există mai multe tipurii de hidroizolații. Cel mai bine ar fi să se facă în faza de construcție a imobilului. Cea mai complexă lucrare de hidroizolare este la fundație.

Care sunt pașii? Mai întâi se înglobează plasa de armare din fier-beton într-un strat de tencuială. Aceasta va contribui la consolidarea fundației, dar va fi și o bază pentru stratul de izolație.

Apoi se aplică un strat izolator la cald pe toată suprafața de tencuială. Următorul pas este aplicarea unui strat de polistiren extrudat cu grosime de 3 centimetri. Izolația este finalizată după ce se aplică o folie din polietilenă de înaltă densitate.

Foarte important este ca și la ferestre să se monteze sisteme de colectare ale apelor pluviale, care să fie racordate la canalizare.

Cu o membrană specială se îmbracă pereții subsolului la exterior. De asemenea, mai puteți aplica o membrană cristalină și ca să acoperiți fisurile, rosturile sau porii, în cazul în care știți că suprafețele respective vor avea contact cu apa.

Când se fac lucrările de hidroizolație? E nevoie de o suprafață uscată pentru ca materialul de lipire să facă aderență.

Însă, meseriașii spun că nu există un anotimp în care să se interzică efectuarea unei hidroizolații dacă nu este umezeală și temperaturi negative. Dar trebuie să știți că, de obicei, meseriașii sunt mai ocupați toamna, pentru că, de obicei atunci se încheie construcțiile și zone precum terasele, balcoanele, dar și alte suprafețe sunt hidroizolate.

FOTO: KlausHausmann/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.