Țigările cu tutun încălzit, criticate de Arafat: „Aparate ale morții”

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat consideră că, deși în ultimii a scăzut popularitatea tutunului, comercianții revin cu o ofensivă mediatică „prin reclame agresive pentru fumatul fără fum”. Este vorba despre țigările cu tutun încălzit.

Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai „sănătos” decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică precum şi pentru persoanele din jurul ei.

Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenirea unei ofensive similare cu cea din anii ’90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Arafat spune că dacă nu se va acționa imediat pentru stoparea promovării în public a țigărilor cu tutun încălzit se poate ajunge la situația în care numărul fumătorilor să crească.

„Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuie luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo. Primul pas la acest moment este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav.

Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final se promovează fumatul care este prezentat în mod tendenţios ca fiind mai puţin dăunător sănătăţii dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate lipsind studiile şi dovezile pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false”, mai arată Arafat.

Ce spun medicii despre țigările cu tutun încălzit

Medicii spun că țigările cu tutun încălzit ar conține chiar de patru ori mai multă nicotină decât țigaretele obișnuite.

„Industria tutunului merge pe conceptul că dacă tutunul nu e ars, el nu e toxic și, deci protejează plămânii, ceea ce nu e adevărat. (…) Sunt persoane care au început să consume astfel de țigări pentru că este țigara mai mică. Dar asta nu înseamnă că e mai puțin toxică”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programul național Stop Fumat, pentru Adevarul.ro.

Pneumologul Miron Bogdan a decalarat, tot pentru Adevărul, că întreaga comunitate medicală este împotriva acestor țigări cu tutun încălzit, despre care se cunosc prea puține lucruri, dar câștigă teren din cauza vidului legislativ și al publicității agresive care nu este interzisă prin lege, cum este în cazul țigaretelor obișnuite.

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Internal Medicine, citat de Reuters, arată că țigările cu tutun încălzit conțin elemente chimice care pot cauza cancer. Însă cercetătorii au ajuns la concluzia că este nevoie de studii suplimentare care să analizeze ce se întâmplă în organism odată ce un fumător trece la aceste dispozitive.

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.