Test de divorț. Ce măsuri ia un mare stat din lume pentru cuplurile care vor să se despartă

China se confruntă cu un val de divorțuri în ultimii ani. Foto: Pixabay
China se confruntă cu un val de divorțuri în ultimii ani. Foto: Pixabay

Provincia chineză Jiangsu a introdus un test pe care trebuie să îl completeze toate cuplurile care vor să divorțeze. Acesta cuprinde întrebări precum: ”Care este mâncarea preferată a partenerului tău?”.

”Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți împreună?”, ”De câte ori ați călătorit împreună?”, ”Care este gustarea preferată a copilului vostru?” sunt doar câteva dintre întrebările incluse în testul de divorț introdus săptămâna trecută de către departamentul de afaceri civile din provincia chineză Jiangsu, scrie The Guardian.

China se confruntă cu o creștere substanțială a numărului divorțurilor.

”Scopul este ca ambele părți să se înțeleagă și să își amintească momente diferite din căsnicia lor”, precizează publicația chineză Global Times.

Cuplurile care obțin un scor de peste 60 la examen, în cadrul căruia trebuie completate și datele aniversărilor și zilele de naștere, ”nu sunt fără speranță”, în timp ce soții care obțin sub 60 își pot considera căsnicia ”aproape destrămată”.

Rata divorțurilor din China este în creștere de peste un deceniu. Anul trecut, 3,4 milioane de cupluri au depus actele pentru divorț, în creștere cu 8% față de anul 2016. În 1995, doar un milion de cupluri au divorțat, după ce o nouă legislație, care a fost adoptată, ușura procesul. În 1979, doar 319.000 de căsătorii au fost dezlegate.

Creșterea numărului divorțurilor are mai multe cauze, de la independența financiară sporită a femeilor din China, la intoleranța în creștere față de violența domestică și relațiile extraconjugale.

Curtea Supremă chineză a dat o dispoziție tribunalelor să facă distincția între cuplurile care trec printr-o ”criză maritală” și cele care sunt în ”moarte maritală”, cât și să încerce să salveze căsniciile, considerate de președintele Xi Jinping drept ”celulele societății”.

Testul de divorț implementat în provincia Jiangsu nu este obligatoriu, iar mulți dintre chinezi au refuzat să îl completeze. Mai mult, chiar și cei care l-au completat nu au dat înapoi și au depus actele pentru divorț.

Ascultând sugestiile internauților, autoritățile locale au compus și un test de căsătorie, care este, la rândul său, voluntar, și conține 10 întrebări pentru cei care vor să se căsătorească, venind la pachet cu consiliere gratuită.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.