Terapie revoluționară împotriva tumorilor pe creier

subiecte biologie vegetală și animală bac 2018
Foto: qimono / pixabay.com

Un virus polio modificat genetic i-a ajutat pe pacienții care aveau un anumit tip de tumori pe creier să trăiască mai mult, arată un nou studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate la sfârșitul săptămânii trecute, relatează sciencealert.com.

21% dintre pacienții tratați cu acest virus (toți suferind de cancer recurent) erau în viață la 3 ani de la tratament, față de numai 4% dintre cei care au fost tratați cu chimioterapie standard.

Studiul clinic s-a desfășurat la Institutul pentru Cancer „Duke” și i-a vizat pe pacienții cu glioblastom.

Potrivit braininstitute.ro, glioblastomul este o tumoare cerebrală malignă, dezvoltată din celulele gliale, care sunt celulele de suport ale creierului. Glioblastomul este cea mai agresivă formă de tumoare derivată din celulele gliale. Este o tumoare infiltrativă, prost delimitată, care se extinde şi invadează creierul învecinat. Există şi celule care migrează la mare distanţă de tumoarea principală (3-4 cm), inclusiv în emisferul cerebral opus, ceea ce explică de ce recidivează glioblastomul chiar şi când tumoarea iniţială este îndepărtată în totalitate. Glioblastomul este cea mai frecventă tumoare cerebrală a adultului: apare cu predilecţie între 40-60 ani.

Chiar și cu un tratament agresiv, persoanele diagnosticate cu această boală supraviețuiesc de obicei mai puțin de 20 de luni. În cazul în care este vorba de o tumoare ce a reapărut după tratament, durata de viață este și mai scurtă, de sub un an.

Rezultatele studiului clinic au fost publicate în „New England Journal of Medicine”.

În cadrul studiului Duke, oamenii de știință au implantat un cateter în creierul pacienților, iar o cantitate mică dintr-o formă modificată genetic a virului polio (responsabil de apariția poliomielitei) a fost introdusă direct în tumoare. Virusul a fost modificat astfel încât să atace celulele canceroase și să declanșeze un răspuns din partea sistemului imunitar.

Unul dintre primii participanți la studiu, care urma la acea dată cursurile școlii de asistenți medicali, s-a căsătorit între timp și a reușit să termine școala și să devină cadru medical.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.