Tendințele suicidale ale oamenilor, la un pas de a fi descoperite mai ușor

Un banal test de sânge ar putea determina, în câțiva ani, dacă o persoană are tendințe suicidale sau nu este afectată de boala secolului.

Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetică a creierului la efectele stresului și anxietății și au studiat gena SKA2.

Această genă joacă un rol foarte important în organism, deoarece elimină efectele hormonilor produși de stres, iar oamenii de știință au studiat modul în care anumite substanțe chimice acționează asupra ei. Potrivit acestora, atunci când funcționarea aceastei gene este afectată de o modificare chimică, creierul este în imposibilitatea de a opri efectele hormonilor de stres și anxietate, care determină o persoana să se sinucidă.

Studiul a fost publicat în luna decembrie în American Journal of Psychiatry și explică demersul oamenilor de știință care au ajuns la concluzia că gena SKA2 este în strânsă legătură cu anumite substanțe chimice.

Cercetătorii au analizat mostre care proveneau de la 150 de creiere, unele dintre ele de la oameni sănătoși mental, iar altele de la persoane cu afecțiuni psihice și care au sfârșit prin a-și lua viața.

Ei au descoperit că cei care au comis suicid au avut un nivel foarte ridicat de substanțe chimice care modifică gena SKA2, prevenind eliminarea efectelor produse de hormonii de stres.

În câțiva ani, ar putea apărea pe piață un test, pentru a identifica tendințele suicidale

Pornind de la această informație, oamenii de știință au mai testat probele de sânge de la 325 de participanți petru a vedea dacă reușesc să îi identifice pe cei care prezintă tendințe suicidale și au folosit același biomarker.

Pe baza testelor de sânge, oamenii de știință au putut determina într-o proporție de aproape 90% dacă o persoană are gânduri suicidale sau dacă a încercat până acum să se sinucidă.

Zachary A. Kaminsky, Jerry Guintivano, Tory Brown și ceilalți cercetători care au participat la acest studiu sunt optimiști în punerea pe piață a unui asemenea test de sânge care să reducă rata de suicid, prin identificarea precisă a persoanelor mai vulnerabile la stres și la factorii externi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.