Teatrul Naţional Bucureşti își așteaptă spectatorii „îmbrăcat” în haine moderne

modernizare teatrul national bucuresti
Fațada Teatrului Național București în timpul lucrărilor de modernizare. Foto: Ștefan Jurca Wikimedia Commons

Modernizarea Teatrului Naţional Bucureşti este aproape gata, după patru ani în care fațada clădirii, dar și interiorul acesteia au fost renovate. Terminarea lucrărilor de modernizare va fi marcată pe 10 noiembrie, printr-o recepţie oferită de conducerea teatrului.

Modernizarea Teatrului Naţional Bucureşti a costat aproximativ 73 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a fondurilor, adică 65 de milioane de euro, a venit dintr-un împrumut guvernamental extern. Ministerul Culturii a oferit restul sumei.

În 2013 au fost inaugurate primele trei săli, din totalul celor șase pe care le are acum Teatrul Naţional Bucureşti. Tot atunci, foaierele au fost transformate în galerii de artă care se întind pe 4.500 de metri pătraţi. Cădirea găzduieşte acum şi spaţii pentru cafenele, librării şi mici săli pentru spectacole gratuite.

În incinta unei cafenele a teatrului se vor organiza expoziții de artă. „Stai la masă, dar te mai ridici să vezi câte un exponat”, a explicat Romeo Belea, arhitectul Teatrului Național București, pentru digi24.ro.

„Era un contrast neplăcut între aspectul vetust al teatrului şi conţinutul spectacolului, care era în pas cu tânăra generaţie, care vine foarte mult acum la teatru”, spectatoare

Sălile de spectacole au fost modernizate după modelul Teatrului Naţional din Londra. Acum au gradenele retractabile şi sisteme multifuncţionale de lumini.

„Apeşi pe un buton şi totul dispare. Scaunele se culcă şi gradenele se strâng. Acelaşi pachet de scaune este şi în spatele decorurilor. Atunci când vor, se joacă în tip arenă”, spune Belea.

Lucrările au început în 2010 şi ar fi trebuit să se încheie la sfârşitul anului 2012, însă termenul anunțat inițiat a fost prelungit de mai multe ori.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.