„Taxa pe paragină”, armă împotriva clădirilor lăsate în ruină

timișoara centrul istoric
Primarul Timișoarei vrea să scape de clădirile ruinate. Foto: Innercloister Focus Studio via Wikimedia Commons

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, vrea să introducă o „taxă pe paragină” pentru clădirile din oraş aflate în stare avansată de degradare şi pentru terenurile invadate de vegetaţie, sperând ca astfel proprietarii îşi vor îngriji imobilele şi terenurile.

„Constatăm că în Timişoara – dar putem face aceeaşi constatare şi în ţară – o mulţime de proprietăţi, terenuri şi clădiri, ajunse pe mâna unora şi altora, de o manieră care naşte semne de întrebare, sunt lăsate în paragină. Imaginea oraşului este afectată puternic de clădirile în paragină, unele chiar în curs de a se prăbuşi, altele prăbuşite, dar cu părţi din ziduri rămase. La fel este valabil pentru terenuri. Vedem terenuri pe care nici măcar nu şi le împrejmuiesc proprietarii, sunt pline de bălării. Vreau să introducem taxa pe paragină”, a declarat primarul pentru agenția de presă „Mediafax”.

El a spus că nu rezolvă nimic dând amenzi proprietarilor, doarece aceste amenzi sunt atacabile în instanţă şi se prescriu în trei ani.

„Dacă nu sunt în stare să îşi pună în valoare aceste proprietăţi, indiferent cum le-au obţinut, trebuie să plătească. Dacă ne limităm la amenzi, acestea sunt atacate în instanţă, iar după trei ani sunt prescrise”, a explicat el.

Clădirile ruinate „afectează şi mediul”

Întrebat cum va fi încadrată această taxă, Robu a spus că nu există în Codul Fiscal o ”taxă pe paragină”, dar că neîngrijirea proprietăţilor afectează mediul înconjurător.

„Avem în lucru această idee. Există o posibilitate de încadrare pentru că se afectează şi mediul. Nu există o rubrică în Codul Fiscal cu titlul de paragină, evident, dar există alte reglementări care pot fi încadrate acestei situaţii pentru că ele produc afectări ale mediului, ale sănătăţii oamenilor, ale aspectului oraşului”, a spus Robu.

„Valoarea va fi cât se poate de ridicată pentru că altfel nu are niciun sens. Doresc să fie o măsură care să îi determine pe proprietari să îşi cureţe terenurile şi să îşi îngrijească imobilele. Vom pregăti detaliile de aplicare”, a afirmat primarul.

El a mai spus că o parte dintre clădirile degradate din oraş aparţin Primăriei Timişoara, dar că instituţia face tot ce îi stă în putinţă să le renoveze. El nu a putut preciza însă care este numărul clădirilor degradate care aparţin Primăriei.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.