Mii de cetățeni ungari au ieșit aseară în stradă la Budapesta pentru a protesta față de noua taxă pe care Guvernul intenționează să o pună pe Internet, relatează Reuters.

Oamenii spun că taxa plănuită îi împovărează financiar și reprezintă un atac asupra drepturilor și libertăților cetățenești.

Legea inițiată de Guvernul condus de Viktor Orban conține propunerea ca furnizorii de Internet să plătească o taxă de 150 de forinți (2,15 lei) pe gigabyte-ul de date transferate.

Mitingul de ieri a fost organizat de un grup coagulat pe Facebook, acesta având peste 200.000 de susținători pe rețeaua de socializare.

„Mișcarea vine în urma unui val de măsuri anti-democratice alarmante luate de Orban, care împinge Ungaria și mai departe de Europa”, au anunțat organizatorii într-un comunicat de presă.

„Măsura ar împiedica accesul egal la internet, ar adânci ruptura digitală trăită de grupurile sociale mai sărace ale Ungariei și ar limita accesul la internet în cazul școlilor și al universităților mai sărace”, au adăugat ei.

„Internetul conectează oamenii și nu ar trebui să fie limitat”

Protestatarii s-au adunat în fața Ministerului Economiei, însă unii dintre ei au mers până la sediul partidului Fidesz, aflat în prezent la guvernare, și au spart câteva geamuri după ce au aruncat în clădire cu componente vechi de calculator.

Organizatorii au oferit Guvernului 48 de ore pentru a retrage noua legislație și au anunțat că dacă acest lucru nu se va întâmpla vor protesta din nou în zilele următoare.

„Ar fi o taxă dublă pentru noi deoarece deja am plătit un TVA uriaș când mi-am cumpărat gadget-urile, calculatorul și router-ul”, a declarat Attila Sos, un cetățean ungar de 43 de ani, venit la protest alături de familia sa.

„Internetul conectează oamenii și nu ar trebui să fie limitat”, a spus și Krisztina Nagy, de 21 de ani, care dorește să devină programator. Tânăra se teme că, în ultimă instanță, oamenii obișnuiți vor fi cei care vor plăti noua taxă deoarece furnizorii de internet vor mări prețul abonamentelor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.