Țara europeană unde transportul public devine gratuit pentru toți cetățenii

Estonia va oferi transport public gratuit pentru toți cetățenii. Foto: Pixabay

Începând cu 1 iulie, o țară întreagă – cu peste 1,3 milioane de locuitori – va deveni cea mai mare zonă de transport public gratuit non-stop din lume.

Este vorba de Estonia, țară de la Marea Baltică, membră a Uniunii Europene. Estonia, care este una dintre cele mai digitalizate națiuni din lume, are experiență în ceea ce privește transportul public gratuit. În 2013, locuitorii capitalei Tallinn au început să circule gratuit pe liniile urbane, însă măsura s-a limitat la aceștia, turiștii sau cetățenii din alte localități ale Estoniei neavând acest drept.

Noul model național va extinde acest sistem, iar autobuzele aparținând statului care circulă în Estonia vor face doar curse gratuite. Unele regiuni din Estonia au ales, totuși, să nu participe la noul sistem gratuit.

Este pentru prima oară în Europa când o țară elimină biletele de autobuz 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În Țara Galilor, o regiune mai mare și mai populată decât Estonia, cursele de autobuz sunt gratuite în weekend.

Cum își permite Estonia să ofere curse gratuite non-stop?

Sistemul de transport public din această țară beneficiază de subvenții foarte generoase. Operatorul de căi ferate Elron, care este deținut de stat, va primi 31 de milioane de euro din partea plătitorilor de taxe anul viitor, în timp ce majoritatea curselor de autobuz din țară, care vor deveni gratuite, au cheltuielile de operare acoperite de stat în proporție de 80 la sută.

Eliminarea biletelor și, evident, a controlorilor, va duce la unele reduceri de costuri, dar și la întârzieri mai mici.

Principalii beneficiari ai măsurii vor fi estonii care trăiesc în zonele rurale, care reprezintă o treime din populația totală, și circulă adesea cu autobuzele publice.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.