Țara europeană în care șomajul ar putea fi de 2.300 de euro

Peste două săptămâni, elvețienii vor merge la urne să se pronunțe cu privire la propunerea ca venitul minim pe economie să fie de minim 2.500 de franci, echivalentul a 2.300 de euro.

Această măsură ar urma să înlocuiască alte variante de ajutor social. Parlamentarii care au propus proiectul spun că vor să-i ajute pe cei aflați în pericol de a-și pierde locurile de muncă, mai ales din cauza introducerii roboților în procesul industrial.

Dacă această lege trece de referendum, toți angajații vor primi minim un salariu de 2.300 de euro. La fel se va întâmpla și în cazul șomerilor.

Însă, potrivit Digi24, statistica arată că mai bine de 90% din elvețieni câștigă deja mai mult decât valoarea venitului minim propus și nu este foarte clar dacă va trece referendumul.

Guvernul elvețian se opune acestei măsuri. Potrivit unor calcule, impactul asupra bugetului ar fi de aproximativ 23 de miliarde de euro în fiecare an. De asemenea, sunt și economiști care cred că acest venit stabilit prin lege va crește numărul șomerilor.

În urmă cu doi ani, elvețienii au mai fost chemați la referendum pentru a vota dacă vor un salariu minim brut de 4.000 de franci, echivalentul a 3.300 de euro. Însă, doar aproximativ 25% dintre elvețieni s-au pronunțat în favoarea acestui salariu minim.

Salariul minim este de de 9,43 euro/ora în Franța, de 5,05 în Spania și în Germania de 8,50 euro. Spre deosebire de alte economii, Elveția nu are un salariu minim național stabilit.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy (2)