Țara europeană care vrea să dea 1.000 de euro pe lună fără să faci nimic

În premieră în Uniunea Europeană, un guvern al unei țări membre vrea să acorde cetățenilor o alocație de bază de până la 1.000 de euro.

Potrivit Digi24, finlandezii sunt cei care ar putea primi banii fără să facă nimic în schimbul lor. Cei care susțin acest proiect spun că toți cei care vor alege să nu mai muncească dacă primesc banii vor avea un trai modest, însă fără lipsuri majore. Mai exact, cei 1.000 de euro i-ar ajuta să-și plătească toate cheltuielile de asigurări sociale.

Dacă ideea va fi adoptată, va fi pusă în practică mai întâi în regiunile cu cele mai mari rate ale șomajului.

În urma unui sondaj, 80% din populația Finalndei susține măsura. Însă există și opozanți, care sunt de părere că această decizie ar putea duce la prăbușirea economiei și a finanțelor publice, iar oamenii nu vor mai munci.

Această măsură vine și în contextul în care Finlanda se confruntă cu probleme economice. De exemplu, rata șomajului va crește în acest an, după ce în 2014 a depăști 7,4%.

 

Recomandările editorilor GreatNews

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.