Țara care reușește să trăiască doar cu energie curată

Uruguay este o poveste de succes în domeniul energiei curate (Wikimedia Commons)Uruguay este o poveste de succes în domeniul energiei curate (Wikimedia Commons)
Uruguay este o poveste de succes în domeniul energiei curate (Wikimedia Commons)

În mai puțin de zece ani, o țară din America de Sud a reușit să să reducă aproape de zero emisiile de carbon, scăzând în același timp și costurile la electricitate, fără susținerea guvernului.

În timp ce liderii țărilor din lumea întreagă se adună la Paris pentru un foarte important summit despre problemele climatice, Uruguay, o țară mică din America de Sud, dă un exemplu lumii. Uruguayenii au reușit să facă foarte ușor trecerea de la combustibili fosili la energie regenerabilă, scrie The Guardian.

În prezent, Uruguay produce 95% din electricitate din surse regenerabile. Mai mult, facturile sunt mai mici. Nu există nici pene de curent, deoarece amestecul de surse energetice este foarte variat.

În urmă cu un deceniu, petrolul reprezenta 27% din importurile țării. Acum, Uruguay importă doar turbine eoliene, care sunt instalate într-un ritm alert.

De asemenea, Uruguay profită și de energia solară, dar și de cea produsă de hidrocentrale, care reprezintă, împreună, mai mult de jumătate din energia produsă în țară. În restul lumii, media este de doar 12 la sută.

Cu toate că are o populație de doar 3,4 milioane de locuitori, Uruguay a făcut progrese uriașe în ultimii ani. A aprobat o legislație revoluționară în ceea ce privește consumul de marijuana, a impus restricții importante tutunului și este una dintre cele mai liberale țări din America de Sud asupra avorturilor și căsătoriilor între persoane de același sex.

Uruguay a reușit acum să elimine emisiile de carbon. Mai mult, țara sud-americană nu are nici măcar o centrală nucleară, iar cea mai nouă hidrocentrală are 20 de ani vechime.

Investițiile în energie, în special în cea regenerabilă, au crescut senzațional în Uruguay în ultimii cinci ani, până la 7 miliarde de dolari sau 15% din PIB.

Uruguay nu este singura țară din lume care dă tonul în ceea ce privește energia curată. Costa Rica nu a folosit, timp de 94 de zile la rând în 2015, combustibili fosili pentru producerea de energie.

De asemenea, Islanda face uz de vulcanii săi, iar 85% din încălzire este asigurată de energia geortermală, iar restul de 15% vine de la hidrocentrale. Paraguay produce 90% din electricitate într-un singur punct: hidrocentrala de la Itaipu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews