O tânără acuză Jandarmeria că a pus o poză cu ea pe un pliant fără să-i ceară acordul

FOTO: Andreea Petruț/Facebook
FOTO: Andreea Petruț/Facebook

O tânără de 28 de ani din Capitală acuză Jandarmeria din Bistrița că a folosit o poză cu ea de la un proteste, cu o portavoce în mână, într-un flyer.

Pliantul are titlul „Jandarmeria alături de cetățeni! Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor public”. Tânăra consideră că imaginea i-a fost folosită pentru a ilustra un comportament inadecvat la adunările publice.

„Am fost șocată când un amic din Bistrița mi-a trimis fotografiile cu fly-erele cu poza mea distribuite prin oraș de Jandarmeria Bistrița într-un pliant pentru „Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunarilor publice”.

Nu-mi doresc ca imaginea mea să fie utilizată în campaniile jandarmeriei în contextul ilustrării faptelor antisociale. Nu mi se pare deloc în regula ca un om cu o portavoce să devina un simbol al faptelor antisociale la adunările publice.

Toți cei care mă cunoașteți și m-ați văzut protestând în ultimii ani stiți că nu am instigat niciodată la încălcarea legii, la violența și nu am manifestat un comportament sau limbaj necorespunzator vis’a’vis de forțele de ordine. Am protestat mereu pașnic, singura diferență dintre mine și alte zeci de mii de protestatari fiind că am avut o portavoce prin care încercam sa anim oamenii și să dau din energia mea mulțimii.

Dacă aveți mai multe cunoștințe în drept ca mine și puteți să vă dați seama dacă publicarea și distribuirea fotografiei mele în contextul acesta constituie o încalcare a Legii drepturilor de autor sau a dreptului la imagine reglementat prin Codul Civil, vă rog mult, dați-mi un semn”, a scris Andreea Petruț pe pagina personală de Facebook.

Unii dintre cei care au comentat la postare s-au oferit să o consilieze din punct de vedere juridic în eventualitatea unui proces cu Jandarmeria.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.