Tânăra care nu vrea să devină mamă pentru a salva planeta

anna salvarea planetei
Foto: Captură BBC

Populația mondială a ajuns la 7,6 miliarde de persoane, iar demografii se așteaptă să ajungă la 9,8 miliarde până în 2050.

Anna, o tânără de 35 de ani din Marea Britanie, a decis că vrea să contribuie și ea la salvarea planetei printr-o metodă mai „neconvențională”: nu își dorește aibă copii.

„Nu vreau să contribui la creșterea populației globale”, a povestit Anna într-un interviu pentru BBC. Tânăra este instructor de ciclism și locuiește în orașul Bath din Marea Britanie.

„Când eram copil am presupus că voi avea copii când am să fiu mare deoarece toată lumea are și asta pare să fie normalitatea. Dar pe măsură ce am crescut, în adolescență și după ce am împlinit 20 de ani, am realizat că pot să aleg să nu fac copii. Și, de fapt, să am copii nu era ceva ce mă atrăgea”, a povestit Anna.

„Și mă gândeam: sunt foarte fericită să lucrez cu copii, dar poate că nu mi-i doresc pe ai mei când ajung acasă la sfârșitul zilei. Prietenii mei și alți oameni pe care îi întâlneam îmi spuneau „ai răbdare până când o să-ți simți ceasul biologic”. Eu zâmbeam și le spuneam „poate””, a rememorat ea.

Cu timpul, a devenit conștientă de faptul că „cel mai bun lucru pe care îl poate face pentru mediu” este să nu aibă copii: „Acum pot să spun că sunt o activistă de mediu. Încerc să trăiesc într-un mod care este cât mai sustenabil cu putință. Merg pe bicicletă, nu fac duș în fiecare zi, nu mă spăl pe cap în fiecare zi. E clar că dacă ai copii devii o persoană care consumă resurse. Nu vreau eu să le spun oamenilor să nu aibă copii – dar este clar că așa e [că devii un consumator de resurse – n.r.]. Dacă aș rămâne însărcinată nu aș păstra copilul”.

Anna a mai povestit că a avut o singură relație care s-a încheiat din cauza faptului că ea nu își dorea copii: „El știa de la bun început că nu vreau să am copii, dar și-i dorea foarte mult. A presupus că eu am să îmi schimb părerea deoarece eram împreună și ne iubeam. Încerca să mă convingă de faptul că vreau să am copii cu el, îmi spunea că aș arăta „foarte sexy însărcinată”. Însă adevărul era că nu voiam să am copii, nici ai lui, nici ai altcuiva, și, dacă voia copii, trebuia să găsească altă femeie, ceea ce a și făcut”, a mai relatat ea.

La finalul interviului, Anna a menționat că a făcut o alegere conștientă: „De multe ori, oamenii își vor proiecta propriile stiluri de viață asupra ta. Încerc să nu mă simt jignită sau iritată de oamenii care îmi spun „a, o să te răzgândești” deoarece este o alegere conștientă pe care am făcut-o, în care chiar cred. Chiar nu vreau să am copii și asta este OK”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.