Tăierile ilegale de pădure, amenințări la adresa siguranței naționale

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care tăierile ilegale și defrișările masive ale suprafețelor de pădure sunt incluse în cadrul amenințărilor la adresa securității naționale, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost completată cu o nouă prevedere la articolul 3, care se referă la distrugerea mediului înconjurător:

Constituie amenințări la adresa siguranței naționale a României „orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”.

Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament de 51 de deputaţi liberali, care îşi propuneau, conform expunerii de motive a documentului, o responsabilizare mai mare a instituţiilor statului în legătură cu stoparea fenomenului tăierilor ilegale de pădure cu care se confruntă ţara noastră, domeniul silvic fiind unul în care ilegalităţile şi abuzurile s-au acumulat an după an, potrivit avocatnet.ro.

Deputaţii PNL au subliniat şi consecinţele îngrijorătoare ale tăierilor de pădure: afectarea stării de sănătate a populaţiei, boli respiratorii, inundaţii, alunecări de teren, risc crescut de calamităţi naturale.

Noua prevedere va intra în vigoare odacă cu publicarea legii modificate în Monitorul Oficial.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frecvente greșeli de gramatică pe care le fac românii pe Facebook
România, recomandată ca destinație: „Una dintre cele mai misterioase și mai frumoase țări din Europa”
Universitatea din România cea mai bine clasată în topul celor mai bune din lume în funcție de performanță